Пробајте ТУРШИЈУ од ЈАЈА - стари рецепт који враћа снагу и побољшава варење: Зимница о којој се у Србији тек почиње причати
Ако волите да сваке зиме напуните тегле и уживате у укусима домаће зимнице, овај рецепт ће вас потпуно изненадити! Туршија од јаја, која је прави хит у многим земљама, сада све више осваја и домаће трпезе. Осим што изгледа необично, кажу да подиже енергију, чисти организам и јача имунитет – а прави се од свега неколико састојака.
Док се код нас традиционално спремају краставци, паприке и карфиол, све више домаћица одлучује се да ове године проба нешто ново – укисељена јаја! Иако звучи необично, ова зимница је изузетно здрава и хранљива. Кисела средина спречава кварење, па јаја могу трајати месецима без потребе за фрижидером. У многим светским кухињама туршија од јаја сматра се деликатесом – идеална је уз сухомеснате производе, салате или као протеински додатак оброку.
У наставку сазнајте како се спрема, које зачине можете додати за бољи укус и зашто је ова необична зимница одлична за имунитет и детокс током хладних дана.
Састојци:
10 тврдо куваних јаја, ољуштених
1 шоља белог сирћета
1 шоља воде
1 кашика гранулираног шећера
2 кашичице соли
1 кашичица комбинације зачина за кисељење: ловор, першун и бибер у зрну (опционо)
Припрема
У малом лонцу помешајте сирће, воду, шећер, зачине за кисељење и со. Кувајте да проври, често мешајући, док се шећер не раствори. Смањите топлоту на ниску, поклопите и кувајте још десет минута. Процедите течност кроз сито или газу, по жељи.
Ставите јаја у теглу са поклопцем. Сипајте врелу течност преко јаја и добро затворите теглу.
Оставите у фрижидеру најмање два дана пре употребе.
Кисела јаја могу да се чувају месец дана у фрижидеру. Можете да их сервирате као ужину или да направите салату од њих или да их искористите као прилог у сендвичима.
Бенефити туршије од јаја:
Јача имунитет – захваљујући сирћету, белом луку и зачинима, ова зимница делује антибактеријски и помаже телу да се избори с вирусима током зиме.
Природни пробиотик – ферментација ствара здраве бактерије које подстичу варење и чисте црева.
Богата протеинима – јаја су извор чистих протеина који дуго држе ситост и дају енергију.
Подстиче детоксикацију – киселине из туршије помажу јетри и убрзавају избацивање токсина из организма.
Одлична замена за грицкалице – савршена ужина уз месо, салату или као здрава закуска.
Дуг рок трајања – уз правилно чување, тегле могу трајати месецима без фрижидера.
Енергизујуће дејство – комбинација протеина, сирћета и зачина даје телу природни “боост” током хладних дана.
Повољно утиче на крвоток – нарочито ако се користи јабуково сирће, које помаже регулацији шећера и притиска.