Probajte TURŠIJU od JAJA - stari recept koji vraća snagu i poboljšava varenje: Zimnica o kojoj se u Srbiji tek počinje pričati
Ako volite da svake zime napunite tegle i uživate u ukusima domaće zimnice, ovaj recept će vas potpuno iznenaditi! Turšija od jaja, koja je pravi hit u mnogim zemljama, sada sve više osvaja i domaće trpeze. Osim što izgleda neobično, kažu da podiže energiju, čisti organizam i jača imunitet – a pravi se od svega nekoliko sastojaka.
Dok se kod nas tradicionalno spremaju krastavci, paprike i karfiol, sve više domaćica odlučuje se da ove godine proba nešto novo – ukiseljena jaja! Iako zvuči neobično, ova zimnica je izuzetno zdrava i hranljiva. Kisela sredina sprečava kvarenje, pa jaja mogu trajati mesecima bez potrebe za frižiderom. U mnogim svetskim kuhinjama turšija od jaja smatra se delikatesom – idealna je uz suhomesnate proizvode, salate ili kao proteinski dodatak obroku.
U nastavku saznajte kako se sprema, koje začine možete dodati za bolji ukus i zašto je ova neobična zimnica odlična za imunitet i detoks tokom hladnih dana.
Sastojci:
10 tvrdo kuvanih jaja, oljuštenih
1 šolja belog sirćeta
1 šolja vode
1 kašika granuliranog šećera
2 kašičice soli
1 kašičica kombinacije začina za kiseljenje: lovor, peršun i biber u zrnu (opciono)
Priprema
U malom loncu pomešajte sirće, vodu, šećer, začine za kiseljenje i so. Kuvajte da provri, često mešajući, dok se šećer ne rastvori. Smanjite toplotu na nisku, poklopite i kuvajte još deset minuta. Procedite tečnost kroz sito ili gazu, po želji.
Stavite jaja u teglu sa poklopcem. Sipajte vrelu tečnost preko jaja i dobro zatvorite teglu.
Ostavite u frižideru najmanje dva dana pre upotrebe.
Kisela jaja mogu da se čuvaju mesec dana u frižideru. Možete da ih servirate kao užinu ili da napravite salatu od njih ili da ih iskoristite kao prilog u sendvičima.
Benefiti turšije od jaja:
Jača imunitet – zahvaljujući sirćetu, belom luku i začinima, ova zimnica deluje antibakterijski i pomaže telu da se izbori s virusima tokom zime.
Prirodni probiotik – fermentacija stvara zdrave bakterije koje podstiču varenje i čiste creva.
Bogata proteinima – jaja su izvor čistih proteina koji dugo drže sitost i daju energiju.
Podstiče detoksikaciju – kiseline iz turšije pomažu jetri i ubrzavaju izbacivanje toksina iz organizma.
Odlična zamena za grickalice – savršena užina uz meso, salatu ili kao zdrava zakuska.
Dug rok trajanja – uz pravilno čuvanje, tegle mogu trajati mesecima bez frižidera.
Energizujuće dejstvo – kombinacija proteina, sirćeta i začina daje telu prirodni “boost” tokom hladnih dana.
Povoljno utiče na krvotok – naročito ako se koristi jabukovo sirće, koje pomaže regulaciji šećera i pritiska.