Рецепт за СВЕТОГОРСКУ САРМУ за БОЖИЋНИ пост - Најбоља и најукуснија сарма ИКАД, а ТАЈНА је у ОВОМЕ
Божићни пост је право време за савршену сарма, а рецепт за Светогорску сарму већ годинама важи за најукуснији међу домаћицама. Мекана, богата и ароматична, ова сарма је постала прави класик, а тајна њеног неодољивог укуса крије се у детаљима који је чине посебном.
Када говоримо о посној трпези за Божић, Светогорска сарма заузима посебно место - комбинација пажљиво изабраних зачина, сочних листова купуса и спајања традиционалног и неодољивог укуса чини је јединственом. Многи домаћини и данас се куну да је ово најукуснија сарма икад, јер сваки залогај носи богатство арома и топлину домаће кухиње.
Тајна Светогорске сарме крије се у начину припреме и малим триковима које верни пратиоци рецепта већ деценијама чувају. Прави је избор за све који желе да на божићној трпези импресионирају госте, али и да сачувају дух традиције и мирис домаће кухиње.
Састојци:
2 прази лук
2 црни лук
1 шаргарепа
100гр. пиринча
350-400гр. млевених ораха
100гр. димљене рибе (лосос)
12-15 листова киселог купуса
Со, уље, суви зачин, црвена млевена паприка, бибер, бео лук у гранулама, першун, чили зачин.
Припрема: Продинстајте црни лук и празилук, а потом додајте и изрендану шаргарепу. Након тога додајте зачине и пиринач, а онда исецкајте димљену рибу и додајте млевене орахе. Све измешајте и овим надевом завијајте сарму. Кувати у рерни на 200 степени Целзијуса око сат и десет минута.