Recept za SVETOGORSKU SARMU za BOŽIĆNI post - Najbolja i najukusnija sarma IKAD, a TAJNA je u OVOME
Božićni post je pravo vreme za savršenu sarma, a recept za Svetogorsku sarmu već godinama važi za najukusniji među domaćicama. Mekana, bogata i aromatična, ova sarma je postala pravi klasik, a tajna njenog neodoljivog ukusa krije se u detaljima koji je čine posebnom.
Kada govorimo o posnoj trpezi za Božić, Svetogorska sarma zauzima posebno mesto - kombinacija pažljivo izabranih začina, sočnih listova kupusa i spajanja tradicionalnog i neodoljivog ukusa čini je jedinstvenom. Mnogi domaćini i danas se kunu da je ovo najukusnija sarma ikad, jer svaki zalogaj nosi bogatstvo aroma i toplinu domaće kuhinje.
Tajna Svetogorske sarme krije se u načinu pripreme i malim trikovima koje verni pratioci recepta već decenijama čuvaju. Pravi je izbor za sve koji žele da na božićnoj trpezi impresioniraju goste, ali i da sačuvaju duh tradicije i miris domaće kuhinje.
Sastojci:
2 prazi luk
2 crni luk
1 šargarepa
100gr. pirinča
350-400gr. mlevenih oraha
100gr. dimljene ribe (losos)
12-15 listova kiselog kupusa
So, ulje, suvi začin, crvena mlevena paprika, biber, beo luk u granulama, peršun, čili začin.
Priprema: Prodinstajte crni luk i praziluk, a potom dodajte i izrendanu šargarepu. Nakon toga dodajte začine i pirinač, a onda iseckajte dimljenu ribu i dodajte mlevene orahe. Sve izmešajte i ovim nadevom zavijajte sarmu. Kuvati u rerni na 200 stepeni Celzijusa oko sat i deset minuta.