Слагана ПОСНА ПИТА Славице Роквић пуна поврћа и пиринча - укус богатији од бурека, идеална за славу, пост и празничну трпезу
Сочна, богата и савршено сложена – посна пита Славице Роквић са поврћем и пиринчем прави је доказ да посна јела могу бити раскошна и пуног укуса. Лепша од бурека, једноставна за припрему и идеална за славу, пост и празничну трпезу.
Када се споје проверени домаћи рецепти, мало стрпљења и љубав према кухињи, настају јела која освајају на први залогај. Посна пита Славице Роквић управо је таква – слагана, богата поврћем и пиринчем, сочна изнутра, а хрскава споља, толико укусна да је многи радо бирају и уместо класичног бурека.
Ова пита је савршен избор за славску трпезу, дане поста или породична окупљања, јер се лако припрема, лепо се сече и дуго остаје мекана и укусна. Захваљујући једноставним састојцима и богатом филу, подједнако је воле и они који посте и они који само желе добар, домаћи залогај који мирише на традицију.
Посна пита по рецепту Славице Роквић
Састојци:
500 г танких кора за питу
900 г крупно ренданог плавог патлиџана
3 веће шаргарепе, крупно рендане
2 шаке коприве
1 већи празилук, ситно сецкан
1 шоља куваног пиринча
мало уља
кисела вода
Припрема:
На мало уља најпре издинстајте ситно сецкани празилук. Затим додајте претходно обарен и добро оцеђен рендани плави патлиџан, као и рендану шаргарепу, па све заједно кратко продинстајте.
Пред крај умешајте кувани пиринач и коприву, па зачините по укусу сољу, бибером, куркумом и другим зачинима које волите.
У тепсију слажите коре тако што ћете сваку попрскати мешавином уља и киселе воде, затим распоредити фил. Поступак понављајте док не утрошите сав материјал.
На крају питу исеците на коцке, још једном је премажите киселом водом и уљем и пеците у претходно загрејаној рерни на 200 степени око 45 минута. Током печења питу додатно премажите још два до три пута.