СЛАТКА ПРОЈА ОД ВОЋА И ТЕСТА - старински колач који су правиле наше баке, а деца га обожавају и данас: Најједноставнији, најсочнији и најукуснији рецепт без грешке, готов за 20 минута и топи се у устима
Ако волите старе, једноставне и проверене колаче који миришу на детињство и бакин шпорет, ова слатка проја од воћа и теста биће ваш нови омиљени рецепт. Прави се брзо, без миксера и без грешке, а укус – као из најбољих времена!
Слатка проја од воћа и теста је један од оних колача који враћају осмех на лице чим замиришу из рерне. Мекана, сочна и помало карамеласта, са слатким пекмезом који се нежно топи у тесту, овај колач је прави доказ да су најлепши рецепти уједно и најједноставнији.
Некада су га домаћице спремале када би пожелеле нешто слатко „на брзину“, а данас се све чешће враћамо овом старинском десерту који не тражи много труда, а одушевљава сваким залогајем.
Савршен је уз јутарњу кафу, после ручка или као слаткиш који нестаје док је још топао. Најлепше од свега – не морате чак ни воће посебно спремати, довољно је мало омиљеног пекмеза, а мирис који се шири кућом подсећа на детињство, љубав и недељна породична окупљања.
Рецепт за слатку проју од воћа и теста
Састојци:
3 јајета
1 шоља (од 2,5 дл) шећера
1 шоља кукурузног гриза
1 шоља пшеничног брашна
1 шоља уља
1 шоља млека
1 прашак за пециво
1 ванилин шећер
неколико кашика пекмеза од шљива
Припрема:
Миксером или ручно добро умутите јаја и шећер док не постану пенаста маса.
Додајте гриз, брашно, уље, млеко, прашак за пециво и ванилин шећер, па све сједините да добијете глатку смесу.
Добијену масу сипајте у подмазану и брашном посуту тепсију. Пеците у рерни загрејаној на 180°Ц око 5 минута.
Након тога извадите колач, па одозго стављајте по кашичицу пекмеза на размаке од 2–3 цм. Вратите у рерну и пеците док благо не порумени и постане мекан.
Када се охлади, поспите га шећером у праху и уживајте у најједноставнијем, а тако посебном укусу.
Савет:
Уместо џема од шљива, можете користити пекмез од кајсија, вишања или шумског воћа – сваки даје другачију ноту. Ова проја је савршена и када се припрема са интегралним брашном или додатком млевених ораха за богатији укус.