ТАЈНА КОЈА МЕЊА СВЕ: Трик за кисели купус који се брже укисели, не буђа и има пунији укус - све захваљујући само ЈЕДНОМ састојку
Свако ко је бар једном киселио купус зна колико уме да буде каприциозан – некад се не укисели равномерно, некад се појави буђ, а понекад му једноставно фали онај прави домаћи укус. Ипак, постоји стари трик који мало ко зна, а који може да направи огромну разлику. Тајна је у само једном, потпуно природном састојку који мења све!
Кисели купус није само обична зимница – он је симбол дома, породичних ручкова и мириса дјетињства. Иако свака домаћица има свој начин, сви имају исти циљ: да купус буде чврст, укусан, да се лепо укисели и да издржи целу зиму.
Али, колико пута се десило да се на површини појави буђ, да саламура постане мутна, или да листови омекшају? Све то може да се спречи једноставним додатком који користи већ генерацијама – коријен рена или, као савремена варијанта, мало јабуковог сирћета.
Тајна која мења све
Док со обавља основни посао ферментације, рен и јабуково сирће делују као природни чувари купуса.
Рен спречава развој бактерија и плијесни, одржава саламуру бистријом, а купус хрскавим и чврстим. Његов благи оштар мирис помаже и да се задржи свежина, док јабуково сирће убрзава процес кисељења и појачава арому.
Само један мали комадић рена (дужине 5–6 цм) довољан је за цело буре. Ако га немаш, додај 2–3 кашике домаћег јабуковог сирћета у воду којом преливаш купус.
Захваљујући овом трику, купус ће се укиселити и до недељу дана брже, а нећеш више морати да бринеш о буђи или непријатном мирису.
Како се ради – корак по корак
Очисти главице купуса од спољашњих листова и издуби корен.
У сваку главицу наспи по шаку соли и поређај их у буре или већу теглу.
На дно стави неколико листова купуса, па поређај главице, чврсто их сабијајући.
На сваких неколико редова додај комадић рена или сипај мало сирћета у саламуру.
Прелиј хладном водом тако да купус буде потпуно потопљен, покриј дрвеним решеткама и оптерети тегом или камењем.
Оставите на собној температури 7–10 дана, па затим преместите на хладније место.
Већ после две недеље осетићеш разлику – мирис ће бити пријатан, саламура бистра, а листови чврсти и сочни.
Бонус савет из бакине свеске
Ако желиш да купус има још пунији укус, додај неколико зрна црног бибера, ловоров лист или пар кришки шаргарепе између главица. Осим што лепше мирише, овако припремљен купус може да стоји месецима и да постане права зимска делиција.
Зашто овај трик вреди запамтити
У времену када се све ради брзо и индустријски, овакви мали, природни трикови враћају нас традицији и доказ су да су наши стари знали најбоље. Купус спремљен на овај начин није само зимница – то је део културе, топлине дома и онај укус који враћа у детињство.