Тајна савршених ћуфти у парадајз сосу коју свака жена мора знати: Нестаће са тањира за трен ока!
Кад се мирис свеже припремљеног парадајза и зачина шири кухињом, све бриге света нестају. Ћуфте у парадајз сосу нису само јело – оне су загрљај на тањиру, подсећање на домаће укусе и детињство, али и савршено решење за брзу, а укусну вечеру која одушеви целу породицу.
Кад помислимо на јела која маме и баке најчешће спремају, једно име се издваја – ћуфте у парадајз сосу.
Ово јело спаја једноставност и богатство укуса, а мирис који се шири кухињом гарантује осмех на лицима свих укућана.
Састојци:
500 г млевеног меса (по жељи мешавина свињетине и јунетине)
1 јаје
2-3 кашике презли
1 мањи црни лук, ситно сецкан
2 чена белог лука, ситно исецкана
Со, бибер по укусу
Мало сувог зачинског биља (першун, оригано)
400 г парадајза из конзерве или свеж, пасирани
1 кашика брашна
2 кашике маслиновог уља
Шака сецканог свежег першуна
Припрема:
Припрема ћуфти: У великој чинији помешајте млевено месо, јаје, презлу, сецкани лук, бели лук и зачине. Обликујте мале куглице, величине ораха.
Пржење: У тигању загрејте маслиново уље и кратко пропржите ћуфте са свих страна – довољно да добију златну корицу, али не до краја да се потпуно испрже.
Сос: У другој шерпи загрејте мало маслиновог уља, додајте брашно и брзо промешајте да добије светло златну боју. Додајте пасирани парадајз и кувајте 5 минута, додајте со, бибер и зачинско биље.
Спајање: Ставите ћуфте у сос и крчкајте на лаганој ватри 20–25 минута. Повремено промешајте да се ћуфте равномерно укувају.
Завршни додир: Пред крај поспите сецканим першуном.
Савети из кухиње
За богатији укус, додајте мало црног вина у сос док крчка.
Ћуфте могу бити и у рерни – пеците их на 180°Ц око 25 минута, а затим прелијте сосом.
Послужите уз пире кромпир, свежу салату или домаћи хлеб. Једна кашика овог парадајз сосом обасјаног задовољства довољна је да осетите топлину дома и мирис детињства.
Ћуфте у парадајз сосу – једноставно јело, а ипак право мала чаролија за сва чула.