Tajna savršenih ćufti u paradajz sosu koju svaka žena mora znati: Nestaće sa tanjira za tren oka!
Kad se miris sveže pripremljenog paradajza i začina širi kuhinjom, sve brige sveta nestaju. Ćufte u paradajz sosu nisu samo jelo – one su zagrljaj na tanjiru, podsećanje na domaće ukuse i detinjstvo, ali i savršeno rešenje za brzu, a ukusnu večeru koja oduševi celu porodicu.
Kad pomislimo na jela koja mame i bake najčešće spremaju, jedno ime se izdvaja – ćufte u paradajz sosu.
Ovo jelo spaja jednostavnost i bogatstvo ukusa, a miris koji se širi kuhinjom garantuje osmeh na licima svih ukućana.
Sastojci:
500 g mlevenog mesa (po želji mešavina svinjetine i junetine)
1 jaje
2-3 kašike prezli
1 manji crni luk, sitno seckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
So, biber po ukusu
Malo suvog začinskog bilja (peršun, origano)
400 g paradajza iz konzerve ili svež, pasirani
1 kašika brašna
2 kašike maslinovog ulja
Šaka seckanog svežeg peršuna
Priprema:
Priprema ćufti: U velikoj činiji pomešajte mleveno meso, jaje, prezlu, seckani luk, beli luk i začine. Oblikujte male kuglice, veličine oraha.
Prženje: U tiganju zagrejte maslinovo ulje i kratko propržite ćufte sa svih strana – dovoljno da dobiju zlatnu koricu, ali ne do kraja da se potpuno isprže.
Sos: U drugoj šerpi zagrejte malo maslinovog ulja, dodajte brašno i brzo promešajte da dobije svetlo zlatnu boju. Dodajte pasirani paradajz i kuvajte 5 minuta, dodajte so, biber i začinsko bilje.
Spajanje: Stavite ćufte u sos i krčkajte na laganoj vatri 20–25 minuta. Povremeno promešajte da se ćufte ravnomerno ukuvaju.
Završni dodir: Pred kraj pospite seckanim peršunom.
Saveti iz kuhinje
Za bogatiji ukus, dodajte malo crnog vina u sos dok krčka.
Ćufte mogu biti i u rerni – pecite ih na 180°C oko 25 minuta, a zatim prelijte sosom.
Poslužite uz pire krompir, svežu salatu ili domaći hleb. Jedna kašika ovog paradajz sosom obasjanog zadovoljstva dovoljna je da osetite toplinu doma i miris detinjstva.
Ćufte u paradajz sosu – jednostavno jelo, a ipak pravo mala čarolija za sva čula.