Традиционално слатко од смокава: Делује раскошно, припрема је једноставна и не захтева много вештине
Све што вам је потребно је само мало стрпљења и љубави.
Када је реч о домаћој зимници, слатко од смокава заузима посебно место.
Слатко се савршено уклапа уз кафу и колаче, обогаћује палачинке, а све чешће се користи и као софистицирани додатак сиревима и разним модерним десертима.
Састојци:
-1 кг свежих смокава
-1 кг шећера
-300 мл воде
-1 лимун
-Штапић ваниле или неколико каранфилића (по жељи)
Припрема:
Смокве најпре пажљиво оперите и одстраните петељке. Веће плодове можете засећи на врху или преполовити како би се равномерно скували. У широку шерпу сипајте воду и шећер, па кувајте на лаганој ватри док се не добије густ сируп, отприлике 10 минута.
Када сируп постане бистар и лепљив, пажљиво додајте смокве. Кувајте их на умереној температури без мешања кашиком, већ с времена на време само протресите шерпу, како би се плодови сачували у целости. Пред сам крај кувања додајте сок и неколико колутова лимуна, а по жељи и ванилу или каранфилић. Ти нежни додаци употпуниће мирис и обогатити укус.
Када смокве постану стакласте, а слатко добије жељену густину, склоните шерпу са ватре. Покријте је чистом, влажном кухињском крпом и оставите да се потпуно охлади. Охлађено слатко сипајте у претходно стерилисане тегле, добро их затворите и одложите на тамно и хладно место.