Tradicionalno slatko od smokava: Deluje raskošno, priprema je jednostavna i ne zahteva mnogo veštine
Sve što vam je potrebno je samo malo strpljenja i ljubavi.
Kada je reč o domaćoj zimnici, slatko od smokava zauzima posebno mesto.
Slatko se savršeno uklapa uz kafu i kolače, obogaćuje palačinke, a sve češće se koristi i kao sofisticirani dodatak sirevima i raznim modernim desertima.
Sastojci:
-1 kg svežih smokava
-1 kg šećera
-300 ml vode
-1 limun
-Štapić vanile ili nekoliko karanfilića (po želji)
Priprema:
Smokve najpre pažljivo operite i odstranite peteljke. Veće plodove možete zaseći na vrhu ili prepoloviti kako bi se ravnomerno skuvali. U široku šerpu sipajte vodu i šećer, pa kuvajte na laganoj vatri dok se ne dobije gust sirup, otprilike 10 minuta.
Kada sirup postane bistar i lepljiv, pažljivo dodajte smokve. Kuvajte ih na umerenoj temperaturi bez mešanja kašikom, već s vremena na vreme samo protresite šerpu, kako bi se plodovi sačuvali u celosti. Pred sam kraj kuvanja dodajte sok i nekoliko kolutova limuna, a po želji i vanilu ili karanfilić. Ti nežni dodaci upotpuniće miris i obogatiti ukus.
Kada smokve postanu staklaste, a slatko dobije željenu gustinu, sklonite šerpu sa vatre. Pokrijte je čistom, vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađeno slatko sipajte u prethodno sterilisane tegle, dobro ih zatvorite i odložite na tamno i hladno mesto.