Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Жене у СРБИЈИ не пријављују насилника због СРАМОТЕ и СТРАХА - Обележавамо Међународни дан борбе против насиља над ЖЕНАМА

25.11.2023. 09:42
Пише:
Србија Данас/Ј.Шипчић
nasilje nad ženama
насиље над женама / Извор: Фото: Shutterstock

За само девет месеци ове године у Србији је убијено најмање 26 жена. Број фемицида се из године у годину само повећава, а ми смо са нашим саговорницама причали о превенцији, препознавању насилника и како охрабрити жене да пријаве насиље и изађу из насилног односа.

Уједињене Нације, својом Резолуцијом број 54/134, прогласиле су 1999. године 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама, ради подизања свести о чињеници да су жене широм света жртве злостављања, као и физичког, сексуалног, психичког, породичног и других видова насиља. Овај дан уједно представља и почетак глобалне Кампање „16 дана активизма против насиља над женама“, коју обележава преко 1.700 организација широм света, а која траје до 10. децембра, Међународног дана људских права. Циљ Кампање је подизање свести јавности и предузимање активности за сузбијање насиља над женама.

Људи са овом крвном групом НИКАКО НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА ПИЈУ КАФУ - Успорава активност ШТИТНЕ ЖЛЕЗДЕ и окидач је за 1 болестkafa

Људи са овом крвном групом НИКАКО НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА ПИЈУ КАФУ - Успорава активност ШТИТНЕ ЖЛЕЗДЕ и окидач је за 1 болест

Држите је ВАН ДОМАШАЈА ДЕЦЕ и ЉУБИМАЦА - Кућна БИЉКА која је изузетно лепа, али може бити ОПАСНА у овим ситуацијамаpas, biljka

Држите је ВАН ДОМАШАЈА ДЕЦЕ и ЉУБИМАЦА - Кућна БИЉКА која је изузетно лепа, али може бити ОПАСНА у овим ситуацијама

Пријављено 2026 насилника, извршено 26 фемицида

-  Статистика казе да у 2023. години је број пријављених било 2026, док је 26 фемицида извршено. Ништа мање није ни претходних година, што каже да каскамо у месту јер број се не смањује - рекла је Марија Лакић за Србију Данас, оснивач Удружења "Хероине", које је отворено пре свега из љубави према женама, да заједница помаже у разним сегментима живота као и да делују како би се оне осећале безбедније и сигурније.

Страхују за живот и егзистенцију, али их и срамота када се обрате за помоћ

- Жена када одлучи да пише о свом проблему је углавном она која трпи јако дуго насиље. Реткост је чути да је жена пријавила или се нама обратила онда када је први пут имала неку врсту насиља. Долазе нам разне поруке, од тога да страхује за свој житвот као и жељна информација како и на који начин да заштити себе, која су њена права итд - додала је Лакић.

nasilje nad ženama
насиље над женама / Извор: Фото: Shutterstock

- Егзистенцијални страх се јавља када жене немају своје запослење и егзистенцијално су зависне; недостатак социјалне подршке, неподржавање, неразумевање блиских људи и неприхватање назад у примарну породицу; дубоко усађене поруке из породице порекла могу бити један од разлога због којих жена не реагује и остаје у односу у којем трпи насиље, као што су“жена би требало да ћути и трпи”, “срамота је развести се”, “мора да је до тебе” итд.; снажан утицај модела мајке која је трпела у браку, нарочито ако тај проблем није освешћен до краја; уверење да би деца, без обзира на све, требало да одрастају уз оба родитеља итд - рекла је за Србија Данас и Анђела Абрамовић Нешић, специјалиста медицинске психологије, МА клиничке психологије, породични психотерапеут под супервизијом.

"Неопходно је да жене буду економски независне да би могле да донесу рационалне одлуке о свим животу"

- Први корак у борби против насиља треба да буде економско оснаживање жена. Неопходно је да жене буду економски независне да би могле да донесу рационалне одлуке о свим животу и брже и лакше се одлуче да пријаве насиље и одлаже се да започну самосталан живот са својом децом. Зато је битно да се едукују и оснажују што више. Привредна комора Србије интензивно ради на економском оснаживању жена, организујемо бројне бесплатне едукације на различите теме, а све то како би охрабрили што већи број жена да започну сопствени посао. Економско оснаживање жена је један од најбитнијих корака у борби против насиља - рекла је за Србија Данас Бранислава Симанић, директорка Сектора за предузетништво у Привредној комори Србије.

Насилник делује харизматично и шармантно на први поглед

То су особе које су мотивисане жељом за моћи, статусом, контролом, доминацијом. Карактерише их егоизам, критицизам, емоционална незрелост. Осим тога, говоримо о несигурним, фрагилним, преосетљивим и лако повредљивим особама које су као начин “преживљавања” у угрожавајућим ситуацијама изградиле такозвани грандиозни селф. Дакле, то су често нарцистичне особе које остављају једну слику у јавности а сасвим другу у приватности. Иако некима може звучати парадоксално, нарциси најчешће немају самопоуздања, па се код њих примећује ефекат „надуване жабе“. Ове личности су манипулативне а делују шармантно и харизматично на први поглед. Зависни су од дивљења и гратификације, па је њихова контрола понашања смештена споља. Одликује их нерегулисаност осећаја (посебно беса) и последично нестабилост у плановима и понашању те се сматрају “потенцијалним насилницима”. За њих је карактеристично да се лако разбесне, а бес без контроле лако прелази у хостилност и насиље. Тај бес се вешто крије у почетку. Наравно да није свака особа са нарцистичним поремећајем физички насилна, али сваки нарцис врши психичко насиље над партнером, то је у дефиницији описа овог поремећаја личности - рекла ја психолошкиња Анђела Абрамовић Нешић.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Како охрабрити жене да изађу из насилног односа и пријаве насиље

Жене које су жртве насиља би требало да знају да оне нису слабе већ напротив, јаке су јер их је лоше животно искуство додатно оснажило. Само је потребно освестити снагу коју носе у себи. Покренути је. Важно је да знају да заслужују бољи однос, да су довољно добре баш такве какве јесу, да сваки човек има права на живот, слободу и сигурност. Преузмите одговорност за своју срећу - додала је Абрамовић Нешић.

- Важно је превентивно деловати , што значи да свака жена треба да посећује панеле и конференције које као Удружење са пуно труда организујемо у сарадњи са МУП-ом, ЈТ, Сигруном кућом. Оно што је важно је да чује, примени и проследи информације на који начин може да заштити себе, своје дете, која су њена права као и на који начин може да препозна већ на почетку насилника, манипулатора... - закључила је Марија Лакић испред Удружења "Хероине".