Ако држите ЈАЈА у КОРПИ на столу, можете се ОТРОВАТИ! Нутрициониста упозорава колико дуго смете да их једете након Ускрса и колико комада дневно је безбедно
Кувана јаја имају знатно краћи рок него свежа. Управо зато нутриционисткиња упозорава колико јаја дневно можете појести и колико дана након Ускрса да не утиче лоше на здравље.
Стручњаци упозоравају да кувана јаја имају знатно краћи рок него свежа - основно правило је да би јаја након кувања требало држати у фрижидеру, а не у корпи на столу.
Колико дуго након Ускрса Вам се јаја повлаче по столу и служе као главни украс? Тешко је проценити колико би јаја требало скувати за Ускрс, али у већини случајева, остаци од празника остају далеко дуже него што би требало.
Са нутриционистом и фитнес тренером Иваном Шарчевић причали смо о исхрани након ускршњег поста, колико јаја дневно да једемо за празнике, као и колико дуго јаја могу да стоје након Ускрса.
- Основа исхране током поста су житарице, воће, поврће, риба и биљне масноће. То значи да се током поста организам навикао на храну која је мање масна и зачињена , такође И мање захтевна за процесе варења или оно што често називамо “лакшом” храном. Људи који посте на води искључују из исхране и све врсте биљних масти, тако да је њихова исхрана још специфичнија.
Како се велики пост завршио, треба обратити пажњу да празнични ручак буде умерен. Да се не претера одмах са храном. Организму је потребно неко време да се прилагоди на промену у исхрани. Самим тим мрсну храну треба постепено уводити. Најбоље је да у исхрани, у првим данима по окончању поста, доминантна храна животињског порекла буду нискомасни млечни производи (млади сир, јогурт, кисело млеко) и поснија меса (пилетина, ћуретина, телетина) - рекла је Ивана.
Ево и колико јаја смемо да поједемо за Ускрс
- Неко опште правило је жене 2, мушкарци 3 у току дана. Сигурна сам да за Ускрс сви поједу по неко више. Мада и ту постоје одступања зависно од физичке активности. Деца која су јако активна могу више, али опет не треба претеривати. На трпези се тих празничних дана налази и друге лепе хране коју требамо конзумирати., додаје Шарчевић.
- Јако је битно да купујемо проверена јаја, да буду свежа, да их правилно кувамо, да их фарбамо природним бојама. Након фарбања јаја је најбоље држати на хладном (у фрижидеру) до 7 дана, пукнута јаја до 5. Што мање да их држимо на столу јер јаја могу изазвати велике стомачне проблеме па је потребно водити рачуна.
Пролећни детокс за јак имунитет
- Најбоље је јести доста воћа и поврћа. Све сезонско поврће је заправо одлично, а посебно млади купус јер је лековит. Он ће да нам залечи цео дигестивни тракт, и црева и желудац. Боровнице су одличне за пролећни детокс. И ако су смрзнуте, одлично ће деловати на пробавни систем и избацити отрове из организма.
Уз воће и поврће, потребно је додати и неки извор протеина ( козји сир, парче меса, рецимо, пилетину, ћуретину, белу морску рибу ). Потажи су такође сјајни, али припремљени исправно – да се испасирају и скувају на ватри до 80 степени. Уз такав јеловник ћемо избацити масноће из тела, али и доћи до витке линије - закључила је Ивана Шарчевић.