Ako držite JAJA u KORPI na stolu, možete se OTROVATI! Nutricionista upozorava koliko dugo smete da ih jedete nakon Uskrsa i koliko komada dnevno je bezbedno
Kuvana jaja imaju znatno kraći rok nego sveža. Upravo zato nutricionistkinja upozorava koliko jaja dnevno možete pojesti i koliko dana nakon Uskrsa da ne utiče loše na zdravlje.
Stručnjaci upozoravaju da kuvana jaja imaju znatno kraći rok nego sveža - osnovno pravilo je da bi jaja nakon kuvanja trebalo držati u frižideru, a ne u korpi na stolu.
Koliko dugo nakon Uskrsa Vam se jaja povlače po stolu i služe kao glavni ukras? Teško je proceniti koliko bi jaja trebalo skuvati za Uskrs, ali u većini slučajeva, ostaci od praznika ostaju daleko duže nego što bi trebalo.
Sa nutricionistom i fitnes trenerom Ivanom Šarčević pričali smo o ishrani nakon uskršnjeg posta, koliko jaja dnevno da jedemo za praznike, kao i koliko dugo jaja mogu da stoje nakon Uskrsa.
- Osnova ishrane tokom posta su žitarice, voće, povrće, riba i biljne masnoće. To znači da se tokom posta organizam navikao na hranu koja je manje masna i začinjena , takodje I manje zahtevna za procese varenja ili ono što često nazivamo “lakšom” hranom. Ljudi koji poste na vodi isključuju iz ishrane i sve vrste biljnih masti, tako da je njihova ishrana još specifičnija.
Kako se veliki post završio, treba obratiti pažnju da praznični ručak bude umeren. Da se ne pretera odmah sa hranom. Organizmu je potrebno neko vreme da se prilagodi na promenu u ishrani. Samim tim mrsnu hranu treba postepeno uvoditi. Najbolje je da u ishrani, u prvim danima po okončanju posta, dominantna hrana životinjskog porekla budu niskomasni mlečni proizvodi (mladi sir, jogurt, kiselo mleko) i posnija mesa (piletina, ćuretina, teletina) - rekla je Ivana.
Evo i koliko jaja smemo da pojedemo za Uskrs
- Neko opšte pravilo je žene 2, muškarci 3 u toku dana. Sigurna sam da za Uskrs svi pojedu po neko više. Mada i tu postoje odstupanja zavisno od fizičke aktivnosti. Deca koja su jako aktivna mogu više, ali opet ne treba preterivati. Na trpezi se tih prazničnih dana nalazi i druge lepe hrane koju trebamo konzumirati., dodaje Šarčević.
- Jako je bitno da kupujemo proverena jaja, da budu sveža, da ih pravilno kuvamo, da ih farbamo prirodnim bojama. Nakon farbanja jaja je najbolje držati na hladnom (u frižideru) do 7 dana, puknuta jaja do 5. Što manje da ih držimo na stolu jer jaja mogu izazvati velike stomačne probleme pa je potrebno voditi računa.
Prolećni detoks za jak imunitet
- Najbolje je jesti dosta voća i povrća. Sve sezonsko povrće je zapravo odlično, a posebno mladi kupus jer je lekovit. On će da nam zaleči ceo digestivni trakt, i creva i želudac. Borovnice su odlične za prolećni detoks. I ako su smrznute, odlično će delovati na probavni sistem i izbaciti otrove iz organizma.
Uz voće i povrće, potrebno je dodati i neki izvor proteina ( kozji sir, parče mesa, recimo, piletinu, ćuretinu, belu morsku ribu ). Potaži su takođe sjajni, ali pripremljeni ispravno – da se ispasiraju i skuvaju na vatri do 80 stepeni. Uz takav jelovnik ćemo izbaciti masnoće iz tela, ali i doći do vitke linije - zaključila je Ivana Šarčević.