Ако уносите ове ВИТАМИНЕ имате веће шансе да доживите стоту - Изгледаћете млађе, а вируси и бактерије вам неће моћи ништа
Како правилна исхрана доприноси дуговечности? Начин исхране и витамини обезбеђују здравији и дужи живот.
„Дуговечност није само продужење живота – реч је о томе да свој живот учинимо бољим, додајући године животу, али и живот годинама“, каже нутриционисткиња Кејтлин Комо.
Док су теретане у јануару претрпане, кључни део слагалице за здравији и дуговечнији живот су и промишљени избори у исхрани. Да бисте повећали шансе за доживљавање стоте године, важно је не само фокусирати се на одређене намирнице већ и обезбедити унос кључних хранљивих материја.
„Правилна исхрана има моћ да подржи не само животни век већ и квалитет живота“, истиче Комо.
9 кључних хранљивих материја за дуговечност
Витамин Д
Познат као „витамин сунца“, витамин Д је од суштинске важности, али његов дефицит је уобичајен током целе године, посебно зими. Овај витамин смањује упале у телу, јача кости и подржава имунолошки систем. Поред тога, истраживања показују да адекватан ниво витамина Д смањује ризик од хроничних болести попут остеопорозе, рака и срчаних обољења. Најбољи извори витамина Д су сунчеви зраци, масна риба (лосос, туна, сардине), јаја и млечни производи обогаћени овим витамином.
Омега-3 масне киселине
Омега-3 масне киселине, које се налазе у масној риби попут лососа, сардина и туњевине, али и у биљним изворима попут ланеног семена и ораха, подржавају здравље срца, смањују упале и побољшавају мождане функције. Истраживања указују на то да редован унос омега-3 масних киселина може смањити ризик од болести повезаних са старењем и допринети дужем животу.
Магнезијум
Магнезијум игра кључну улогу у функционисању мишића, преносу нервних сигнала и контроли нивоа шећера у крви. Његов унос је посебно важан за здравље срца, јер смањује ризик од кардиоваскуларних болести. Намирнице богате магнезијумом укључују банане, спанаћ, авокадо, орашасте плодове и семенке.
Витамин Б12
Витамин Б12 је неопходан за функцију нервног система, синтезу ДНК и производњу црвених крвних зрнаца. Како старимо, апсорпција овог витамина постаје отежана, што може довести до умора и когнитивног пада. Главни извори витамина Б12 су месо, риба, јаја, млечни производи и нутритивни квасац.
Витамин Е
Витамин Е је снажан антиоксиданс који штити ћелије од оштећења изазваних слободним радикалима, успоравајући процес старења и смањујући ризик од хроничних болести. Намирнице богате витамином Е укључују авокадо, орашасте плодове, семенке, спанаћ и броколи.
Биљни полифеноли
Полифеноли су биљни спојеви са антиинфламаторним својствима који се налазе у боровницама, зеленом чају, маслиновом уљу, какау и орашастим плодовима. Ови антиоксиданси смањују оксидативни стрес и подржавају здравље срца, доприносићи дуговечности.
Креатин
Креатин, познат по својој улози у побољшању мишићне функције, такође подржава когнитивно здравље и смањује ризик од неуродегенеративних болести. Главни извори креатина су месо, риба, орашасти плодови и млечни производи.
Растворљива влакна
Здрава цревна микробиота кључна је за дуговечност. Растворљива влакна делују као храна за добре бактерије у цревима, побољшавајући имунитет и варење. Извори растворљивих влакана укључују бели лук, црни лук, мед, овсене пахуљице, бобичасто воће и махунарке.
Адаптогени
Адаптогени су биљни спојеви попут куркуме, гоји бобица, ашваганде и печурака (реисхи, схиитаке, cordyceps). Они повећавају отпорност организма на стрес, побољшавају енергију и подржавају опште здравље, чиме доприносе здравом старењу.
Правилна исхрана је инвестиција у будућност. Фокусирањем на ове кључне хранљиве материје, не само да можете продужити животни век већ и побољшати квалитет својих година. Како каже Комо: „Сваки залогај је корак ближе здравијем, срећнијем и дужем животу.“
Србија Данас/Нова, Милорад Миловановић/Пренела Ј.Ш.