Август је право време да направите ДОМАЋИ КЕЧАП од парадајза који вам је остао - здравији и укуснији од куповног, а трик је у једном састојку који сви имамо у кухињи
Август и почетак септембра су идеални за прављење домаћег кечапа – парадајза има у изобиљу, а рецепт је толико једноставан да га могу спремити и почетници. Овај домаћи кечап је здравији од куповног, без адитива и конзерванса, а тајна савршеног укуса крије се у једном зачину који сигурно имате код куће.
На српским пијацама сада можете пронаћи најсочнији парадајз по најповољнијим ценама – а уместо да га оставите да пропадне, искористите га за домаћи кечап који ће одушевити целу породицу. За разлику од индустријских верзија, овај кечап је без вештачких боја, конзерванса и вишка шећера. Најлепше од свега? Спреми се за мање од сат времена и може стајати месецима ако га правилно чувате.
Рецепт за домаћи кечап
Састојци:
- 5 кг зрелог парадајза
- 500 г црвене паприке (бабуре)
- 2 главице црног лука
- 200 мл јабуковог сирћета
- 200 г шећера
- 2 кашике соли
- 1 кашичица бибера
Тајни састојак: 1 кашика млевене слатке паприке (даје боју и посебан шмек)
По жељи: прстохват млевеног цимета за арому
Припрема:
Парадајз оперите, одстраните петељке и исеците на крупније комаде. Паприку очистите од семенки и насецкајте.
У већој шерпи помешајте парадајз, паприку и ситно сецкани црни лук. Кувајте на средњој температури док поврће не омекша (око 30 минута).
Смесу измиксајте штапним миксером или у блендеру док не постане потпуно глатка.
Вратите у шерпу, додајте со, шећер, јабуково сирће, бибер и слатку паприку – то је тајни састојак који даје богату боју и мирис.
Кувајте још 15–20 минута, повремено мешајући, док се кечап не згусне.
Врућ кечап сипајте у стерилисане стаклене тегле или флаше, одмах затворите и окрените наопако да се вакумира.
Како чувати домаћи кечап
На хладном и тамном месту траје и до 6 месеци.
Након отварања, држите га у фрижидеру и потрошите у року од 2–3 недеље.
Зашто је домаћи кечап бољи од куповног:
- Без вештачких додатака – знате тачно шта једете
- Више хранљивих материја – парадајз задржава витамине и антиоксидансе
- Прилагодљив укус – можете додати зачине по жељи
- Здравија алтернатива – мање шећера и соли од индустријских верзија