ЧОКОЛАДНА ТОРТА из шерпе - Краљица лаких посластица: Ако имате мало кекса и млека, направите најбржу торту без рерне!
Заборавите на миксер, рерну и дуге припреме! Ова чоколадна торта из шерпе прави се од најједноставнијих састојака које већ имате код куће – мало кекса, млека и чоколаде. Готова за пола сата, без печења, а укусом надмашује и најскупље торте из посластичарнице.
Када пожелите нешто слатко, а немате времена (ни воље) да палите рерну или развијате коре, ова торта из шерпе је право решење! Толико је једноставна да ће вам одмах ући у ред сталних рецепата – потребни су вам основни састојци и једна шерпа. И што је најбоље – успева сваки пут! Савршена је за недељни ручак, изненадне госте или као слатка утеха уз поподневну кафу.
Рецепт за чоколадну торту из шерпе:
Састојци:
300 г млевеног или изломљеног кекса (плазма, петит, или сличан)
700 мл млека
4 кашике какаа
100 г чоколаде
5 кашика шећера (по укусу)
2 кашике густина (или брашна)
1 кесица ванилин шећера
50 г маслаца или маргарина
Припрема:
У шерпи помешајте млеко, какао, шећер, ванилу и густин. Добро умутите жицом да не остану грудвице, па ставите на средњу ватру да се кува.
Када почне да се згушњава, додајте чоколаду и мешајте док се потпуно не отопи. На крају додајте маслац и мешајте док не добијете глатку, чоколадну крему.
Склоните с ватре и додајте изломљени или млевени кекс. Промешајте да се све лепо сједини.
Смесу излијте у калуп обложен папиром или силиконски калуп, поравнајте и оставите да се охлади на собној температури, а затим ставите у фрижидер на минимум 2 сата.
По жељи, торту можете прелити чоколадном глазуром, посути млевеним орасима, кокосом или ренданом чоколадом.