Домаћа МАСНА ПОГАЧА - Рецепт са свињском машћу за савршено хрскаво и лиснато тесто, са поносом да је изнесете на сто
Права зимска храна, биће идеалан прилог уз доручак, ручак или вечеру.
Препоручујемо вам традиционалну лиснату, масну погачу. Идеална је за било коју славску трпезу, али и у случају да сте гладни и једе вам се топла изнутра мекана, а споља хрскава погача.
У продужетку сазнајте шта вам је потребно од састојака и како се прави.
Састојци:
700 грама брашно и 150 грама за посипање
100 милилитара воде
200 милилитара јогурта или млека
100 милилитара уља или 1 пуна кашика домаће свињске масти
1 јаје
30 - 40 грама квасца
1 кашичица шећера
2 кашичице соли
100 грана кукурузног брашна или палента
250 грама свињске масти или исто толико путера или маргарина
150 грама мрвљеног сира
1 јаје за премазивање
У посуду сипајте око 500 грама брашна, 100 милитара уља, 200 милитара јогурта, 1 кашичицу шећера, 1 пуну кашику домаће масти, 1 кесицу сувог квасца, једно јаје, 2 кашичице соли и све то разбијте жицом за мућење или рукама.
Замешено тесто извадите на површину са брашном и лепо га умесите.
Када га умесите прекријте га брашном и оставите да одстоји 20 минута, покријте га неком чистом тканином.
Када нарасте тесто развуците га и премажите свињском машћу и поспите кукурузним брашном, а затим целу површину теста завијте у ролат.
Ролат изрежите на пола, затим поново на пола, на 8 једнаких делова.
Сваки ролат спљоштите на површини где сте сипали брашно. Узмите сваки ролатић и развуците једну округлу кору и то урадите са сваким делом ролата.
Сваку кору премажите машћу затим ставите мрвљени сир, а потом преко ње пребаците нову кору и исто је тако нафилујте. Тако до краја са сваком кором.
Премажите погачу жуманцетом и само површинсу исеците на коцке. Преко сипајте кукурузног брашна и разне семенке по укусу, као и комадиће дробљеног сира.
Пећи у загрејаној рерни на 200 степени /15 минута и на 180 степени 15-20 минута.
Пријатно.