Domaća MASNA POGAČA - Recept sa svinjskom mašću za savršeno hrskavo i lisnato testo, sa ponosom da je iznesete na sto
Prava zimska hrana, biće idealan prilog uz doručak, ručak ili večeru.
Preporučujemo vam tradicionalnu lisnatu, masnu pogaču. Idealna je za bilo koju slavsku trpezu, ali i u slučaju da ste gladni i jede vam se topla iznutra mekana, a spolja hrskava pogača.
U produžetku saznajte šta vam je potrebno od sastojaka i kako se pravi.
Sastojci:
700 grama brašno i 150 grama za posipanje
100 mililitara vode
200 mililitara jogurta ili mleka
100 mililitara ulja ili 1 puna kašika domaće svinjske masti
1 jaje
30 - 40 grama kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
100 grana kukuruznog brašna ili palenta
250 grama svinjske masti ili isto toliko putera ili margarina
150 grama mrvljenog sira
1 jaje za premazivanje
U posudu sipajte oko 500 grama brašna, 100 militara ulja, 200 militara jogurta, 1 kašičicu šećera, 1 punu kašiku domaće masti, 1 kesicu suvog kvasca, jedno jaje, 2 kašičice soli i sve to razbijte žicom za mućenje ili rukama.
Zamešeno testo izvadite na površinu sa brašnom i lepo ga umesite.
Kada ga umesite prekrijte ga brašnom i ostavite da odstoji 20 minuta, pokrijte ga nekom čistom tkaninom.
Kada naraste testo razvucite ga i premažite svinjskom mašću i pospite kukuruznim brašnom, a zatim celu površinu testa zavijte u rolat.
Rolat izrežite na pola, zatim ponovo na pola, na 8 jednakih delova.
Svaki rolat spljoštite na površini gde ste sipali brašno. Uzmite svaki rolatić i razvucite jednu okruglu koru i to uradite sa svakim delom rolata.
Svaku koru premažite mašću zatim stavite mrvljeni sir, a potom preko nje prebacite novu koru i isto je tako nafilujte. Tako do kraja sa svakom korom.
Premažite pogaču žumancetom i samo površinsu isecite na kocke. Preko sipajte kukuruznog brašna i razne semenke po ukusu, kao i komadiće drobljenog sira.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni /15 minuta i na 180 stepeni 15-20 minuta.
Prijatno.