Ђумбир је здрав, али НИЈЕ ДОБАР ЗА СВАКОГА: Сезона је прехлада, а ова намирница је добар саборац на путу оздрављења, АЛИ ПРИПАЗИТЕ СЕ!
Припазите се, јер можда баш ви припадате ризичним групама.
Ђумбир је вековима део традиционалне кинеске медицине, а верује се да га је и Конфучије узимао због здравља и снаге.
Његова популарност некада је била толико велика да се служио на трпези заједно са сољу и бибером. Данас знамо да садржи једињења која се зову гингероли, а управо она имају снажна антиинфламаторна, аналгетска, антиканцерогена и антипиретска својства. Зато ђумбир често повезујемо са бољим варењем, јачим имунитетом и бржим опоравком.
Ипак, колико год да је користан, ђумбир није за свакога и не треба га узимати у превеликим количинама. Фитотерапеути наглашавају да дневни унос не би требало да пређе четири грама, јер све преко тога може да изазове надимање, гасове и горушицу.
Постоје и ситуације у којима ђумбир треба избегавати, јер може да изазове нежељене реакције.
Ко не би требало да користи ђумбир?
• Особе са улцерозним колитисом и другим упалним болестима црева. Код њих ђумбир може појачати непријатне симптоме.
• Особе које имају поремећаје крварења. Ђумбир подстиче циркулацију и може довести до појачаног крварења.
• Труднице. Постоји могућност да изазове грчеве материце, а посебно се не препоручује у последње две недеље трудноће.
• Особе које се спремају за операцију. Због ефекта на циркулацију може повећати ризик од обилнијег крварења.
• Особе које узимају одређене врсте лекова. То се односи на терапије за срце, антихистаминике, неке антитуморске лекове и препарате за мршављење. У тим случајевима обавезно је саветовати се са лекаром.
Ђумбир може бити сјајан савезник здравља, али само када га користимо правилно и умерено.
Ако се уклапа у нашу свакодневну рутину и здравствено стање нам то дозвољава, доноси многе бенефите. Ако не, боље је окренути се алтернативама које су блаже, а једнако корисне.