Đumbir je zdrav, ali NIJE DOBAR ZA SVAKOGA: Sezona je prehlada, a ova namirnica je dobar saborac na putu ozdravljenja, ALI PRIPAZITE SE!
Pripazite se, jer možda baš vi pripadate rizičnim grupama.
Đumbir je vekovima deo tradicionalne kineske medicine, a veruje se da ga je i Konfučije uzimao zbog zdravlja i snage.
Njegova popularnost nekada je bila toliko velika da se služio na trpezi zajedno sa solju i biberom. Danas znamo da sadrži jedinjenja koja se zovu gingeroli, a upravo ona imaju snažna antiinflamatorna, analgetska, antikancerogena i antipiretska svojstva. Zato đumbir često povezujemo sa boljim varenjem, jačim imunitetom i bržim oporavkom.
Ipak, koliko god da je koristan, đumbir nije za svakoga i ne treba ga uzimati u prevelikim količinama. Fitoterapeuti naglašavaju da dnevni unos ne bi trebalo da pređe četiri grama, jer sve preko toga može da izazove nadimanje, gasove i gorušicu.
Postoje i situacije u kojima đumbir treba izbegavati, jer može da izazove neželjene reakcije.
Ko ne bi trebalo da koristi đumbir?
• Osobe sa ulceroznim kolitisom i drugim upalnim bolestima creva. Kod njih đumbir može pojačati neprijatne simptome.
• Osobe koje imaju poremećaje krvarenja. Đumbir podstiče cirkulaciju i može dovesti do pojačanog krvarenja.
• Trudnice. Postoji mogućnost da izazove grčeve materice, a posebno se ne preporučuje u poslednje dve nedelje trudnoće.
• Osobe koje se spremaju za operaciju. Zbog efekta na cirkulaciju može povećati rizik od obilnijeg krvarenja.
• Osobe koje uzimaju određene vrste lekova. To se odnosi na terapije za srce, antihistaminike, neke antitumorske lekove i preparate za mršavljenje. U tim slučajevima obavezno je savetovati se sa lekarom.
Đumbir može biti sjajan saveznik zdravlja, ali samo kada ga koristimo pravilno i umereno.
Ako se uklapa u našu svakodnevnu rutinu i zdravstveno stanje nam to dozvoljava, donosi mnoge benefite. Ako ne, bolje je okrenuti se alternativama koje su blaže, a jednako korisne.