Гибаница из кухиње Славице Роквић: Мекана, сочна и раскошна краљица српске трпезе уз овај трик биће редовна на вашем столу
Ова домаћица позната је по једноставним, а ефектним јелима, а њена гибаница већ годинама одушевљава и најпробирљивије чланове породице – укључујући и унуке!
Гибаница – краљица српске трпезе, незаобилазна на породичним доручцима, славама и недељним окупљањима. Готово свака домаћица има свој начин припреме ове омиљене пите, али ретко која верзија изазове толико одушевљења као рецепт Славице Роквић, супруге легендарног певача Маринка Роквића.
Ова домаћица позната је по једноставним, а ефектним јелима, а њена гибаница већ годинама одушевљава и најпробирљивије чланове породице – укључујући и унуке!
Оно што овај рецепт чини посебним јесте начин припреме и презентације – уместо класичног слагања слојева, Славица користи методу увијања у ролат, сечења и преливања, што резултира мини-гибаницама које су мекане, сочне и споља прелепо запечене. Идеалне су и за доручак, и за ужину, и за послужење гостима – поготово ако у кући имате малишане, јер ова верзија пите им је посебно забавна и примамљива.
Састојци:
500 г ситног сира
3 до 5 јаја (у зависности од величине)
1 шоља јогурта
1 шоља киселе воде
1/2 шоље уља
1 кашичица соли
паковање танких кора за гибаницу
Припрема:
У већој посуди сједините јаја, јогурт, киселу воду, уље и со. Мешајте док не добијете глатку и уједначену смесу – ово ће бити основна течност за преливање мини-гибаница, а уједно и тајна њихове невероватне сочности.
Затим почните са припремом: на радну површину ставите једну кору, поспите је ситним сиром, па преко ње положите следећу и наставите исти поступак све док не потрошите сав сир и коре. На тај начин добићете један велики ролат који затим пажљиво исеците на мање комаде – ролатиће.
Поређајте их у подмазан плех, остављајући мало простора између, јер ће нарасти приликом печења. Сваки комад обилно прелијте припремљеном јогурт-смесом, водећи рачуна да свуда лепо уђе, како би пита остала сочна и изнутра.
Пеците у претходно загрејаној рерни на 200 степени, док мини-гибанице не поприме златно-смеђу боју и благо се не подигну. Када их извадите из рерне, оставите их да се прохладе 10–15 минута пре сервирања – биће још лепше за јело и лакше за резање.