Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ ЛЕКАРА! Срби се "ДАВЕ" у овим НАМИРНИЦАМА, а повећавају ризик од ТУМОРА и РАНЕ СМРТИ

04.02.2023. 07:12
Пише:
Србија Данас
prodavnica
продавница / Извор: Фото: Shutterstock

Ово су намирнице које лекари никада не конзумирају јер повећавају ризик од рака! Међу њима и омиљена српска храна!

Неке намирнице које Срби често конзумирају повећавају ризик од рака код људи, показало је истраживање.

Житарице за доручак и хлеб налазе се на листи 'ултра-прерађене хране' која представља озбиљан ризик по здравље нације.
Истраживачи са Империјал колеџа у Лондону рекли су да су налази посебно забрињавајући због „изузетно високог“ уноса ултра-обрађене хране код Британаца, али и Срба.

Ултра прерађена храна је свака храна или пиће које је подвргнуто одређеним врстама прераде хране.

НЕ КУПУЈТЕ ГА, ОВО МЛЕКО ЈЕ ОПАСНО: Доктор објаснио - РАЗАРА срце и диже холестерол, а у свим је продавницама

НЕ КУПУЈТЕ ГА, ОВО МЛЕКО ЈЕ ОПАСНО: Доктор објаснио - РАЗАРА срце и диже холестерол, а у свим је продавницама

“НЕВАЉАЛИ” ХОРОСКОП: Како би изгледао ФИЛМ ЗА ОДРАСЛЕ када би га правио сваки хороскопски знак

“НЕВАЉАЛИ” ХОРОСКОП: Како би изгледао ФИЛМ ЗА ОДРАСЛЕ када би га правио сваки хороскопски знак

Они имају мање хранљивих материја и влакана и више шећера, масти и соли у поређењу са непрерађеном или минимално обрађеном храном.

Здравије опције непрерађене хране укључују: воће, поврће, јаја, месо и житарице.

Није сва фабрички произведена храна класификована као ултра-обрађена.

На пример, сланина, сир, пиво и вино су класификовани као прерађена храна, што значи да би могли бити мало здравије опције - иако је мало истраживања упоредило то двоје. Док су као најопасније издвојени конзервирана храна, месо са роштиља и сухомеснати и димљени производи.

За просечног Британца, нездрава храна чини половину њихових дневних калорија.

Prodavnica
Продавница / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Ово долази пошто стручњаци предвиђају да ће број људи са дијагнозом рака порасти за трећину до 2040. године.
За сваких 10 посто повећања ултра-прерађене хране у исхрани особе, шансе за развој рака су се повећавале за два посто - а шансе за смрт за шест посто.

Највећи пораст је забележен код рака дојке и рака јајника - где су шансе за смрт порасле за 16, односно 30 одсто.

Претходне студије повезале су ултра-прерађену храну са повећаним ризиком од развоја гојазности и дијабетеса типа 2.

Ова нова студија пратила је исхрану преко 200.000 одраслих учесника средњих година током 10 година како би пратила њихов ризик од развоја 34 врсте рака.

Prodavnica
Продавница / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Аутори позивају на боље обележавање хране, како би људи били свеснији ризика и да би здрава храна била приступачнија.

Др Киара Чанг, први аутор студије, рекла је: „Домаћинства са нижим приходима су посебно рањива на ову јефтину и нездраву ултра-прерађену храну.

„Минимално прерађена и свеже припремљена јела треба да буду субвенционисана како би се осигурало да сви имају приступ здравим, хранљивим и приступачним опцијама.

Др Естер Вамос, главни аутор студије, са Империјал колеџа у Лондону, рекла је: „Ова студија додаје све већи доказ да ултра-обрађена храна вероватно негативно утиче на наше здравље, укључујући ризик од рака.

„Иако наша студија не може да докаже узрочност, други доступни докази показују да би смањење ултра-прерађене хране у нашој исхрани могло да пружи важне здравствене предности. "
Малколм Кларк из Цанцер Research УК је рекао: „Порота још увек није у вези са тим да ли ултра-прерађена храна сама по себи изазива рак. Али знамо да висококалорична и зашећерена храна може довести до повећања телесне тежине, а прекомерна тежина или гојазност повећава ризик од 13 различите врсте рака."

Студија је објављена у еЦлиницалМедицине.