Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЈЕЛОВНИК ЗА ШАМПИОНА": Новак Ђоковић захваљујући њему помера границе, а да ли бисте ви издржали такву исхрану?

28.05.2023. 16:56
Пише:
Србија Danas/Zadovoljna.rs
Novak Đoković
Новак Ђоковић / Извор: Профимедиа

Наш најуспешнији спортиста сјајне резултате дугује не само редовним тренинзима, већ и стриктном безглутенском режиму којег се придржава већ десет година.

Новак Ђоковић годинама доминира светским тенисом, а за то, како је и сам говорио, заслужна је и храна коју једе. Он је захваљујући одређеном режиму пун снаге и лако помера границе. Али колико је једноставно применити тај његов план?

Познато је већ да је он избацио глутен из исхране, а уз то и млечне производе, шећер и црвено месо. Пије доста воде током дана, а јутро започиње чашом млаке воде са лимуном за детоксикацију.

НОВАК ЂОКОВИЋ ЈЕДЕ САМО ПРЕЧИШЋЕНИ МАСЛАЦ: Важи за најздравију масноћу на свету, а ОВАКО се прави

НОВАК ЂОКОВИЋ ЈЕДЕ САМО ПРЕЧИШЋЕНИ МАСЛАЦ: Важи за најздравију масноћу на свету, а ОВАКО се прави

АУТОФАГИЈА ДО ДЕТАЉА: Ево колико САТИ БЕЗ ХРАНЕ је неопходно да би се ТРОШИЛЕ ЗАЛИХЕ МАСТИ

АУТОФАГИЈА ДО ДЕТАЉА: Ево колико САТИ БЕЗ ХРАНЕ је неопходно да би се ТРОШИЛЕ ЗАЛИХЕ МАСТИ

Страни стручњаци кажу како топла вода са лимуном ујутру на празан стомак има доста добрих страна. Уз ту навику могуће је очистити црева, умирити дигестивни тракт, избацити токсине из организма, умањити надутост, горушицу и затвор. Овај напитак даће вам неопходну енергију, ојачати имунитет, али и поправити стање коже.

Новак је у једном интервјуу открио да на празан стомак ујутру пије и сок од целера, затим следи зелени смути са различитим алгама, воћем и другим хранљивим суплементима.

У првом делу дана једе пуно воћа и салата, избегава намирнице које се дуго варе, па ујутру једе житарице, киноу, дивљи пиринач, просо, кромпир куван на пари.

Novak Đoković
Новак Ђоковић / Извор: Профимедиа

Ђоковић је примењивао и аутофагију, рекавши да не једе по 16 сати дневно, а углавном се придржава одређених правила у исхрани према којима је и сачињен "јеловник за шампиона". Само један поглед на тај мени многима је довољан да помисле да не би никад могли тако да живе.

У наставку погледајте целокупан мени за три дана.

Први дан

Доручак: Пије воду чим устане, и то са две кашике меда. Затим једе мусли (укључујући органски овас или зоб, бруснице, суво грожђе, семенке бундеве или сунцокрета и бадеме).

Ужина средином јутра (ако је потребно): хлеб без глутена или крекери са авокадом и туњевином.

Ручак: Салата од мешаног зељастог поврћа, паста примавера без глутена (укључујући тестенину од пиринча, тиквице, шпаргле, сушени парадајз и опциони вегански сир).

Поподневна ужина: Јабука са путером од индијског ораха; диња.

Вечера: Кељ, цезар салата (кељ, коморач, киноа и пињоли) плус дресинг (укључујући инћуне или сардине); минестроне супа; филети лососа са печеним парадајзом и маринадом.

zdrava hrana, voće
здрава храна, воће / Извор: Shutterstock

Други дан

Доручак: Вода, две кашике меда, банана са путером од индијског ораха, воће.

Ужина средином јутра (ако је потребно): тост без глутена са бадемовим путером и медом.

Ручак: Салата од мешаног зељстог поврћа, зачињена салата са резанцима (укључујући резанце без глутена, црвену паприку, руколу, индијски орах и листове босиљка, балсамико сирће).

Ужина средином поподнева: Интегралне плочице са воћем и орашастим плодовима;

Вечера: Салата од туњевине (боранија, канелини пасуљ, рукола, туњевина, црвена паприка, парадајз и леблебија из конзерве), парадајз супа, печени парадајз.

Трећи дан

Доручак: Вода, две кашике меда, овас без глутена са путером од индијског ораха и бананама, воће.

Ужина средином јутра (ако је потребно): Домаћи хумус (укључујући леблебију и соја сос без глутена) са јабукама.

Ручак: Зелена салата, тестенина без глутена са моћним пестом (укључујући тестенину од пиринча, орахе и листове босиљка).

Поподневна ужина: Авокадо са крекерима без глутена, воће.

Вечера: Салата са авокадом и домаћим преливом, супа од шаргарепе и ђумбира.

Што се тиче авокада, којим Ноле воли да заврши дан, на sajtu MedicalNewsToday истичу да је сјајан извор витамина Ц, Е, К и Б6, као и рибофлавина, ниацина, фолата, пантотенске киселине, магнезијума и калијума. Такође телу даје лутеин, бета каротен и омега-3 масне киселине. Авокадо садржи висок ниво здравих, корисних масти, које нас држе ситима дуго између оброка.