КАФА од ЖИРА је стари српски лек који јача крвну слику и чисти организам: Наше баке су говориле да усисава отрове из стомака и доноси дуговечност!
Заборављена народна рецептура: кафа од жира јача крв, чисти стомак од токсина и убрзава опоравак тела. Наука данас потврђује оно што су наше баке знале вековима!
Кафа од жира је једно од оних старих српских природних блага које су користиле наше баке када није било лекова на дохват руке. Прављена од печених и самлевених плодова храста, ова „кафа“ нема кофеин, али има нешто много јаче – лековита својства која помажу да се тело прочисти изнутра.
Било да сте уморни, малокрвни, имате проблем са варењем, надимањем или једноставно желите да се решите токсина, кафа од жира може да вам буде савезник.
Шта лечи кафа од жира?
Народна медицина каже да:
- Чисти крв и јача крвну слику
- Усисава токсине из стомака и црева
- Умирује стомак и елиминише надутост
- Помаже јетри у детоксикацији
- Јача имунитет и убрзава опоравак после болести
- Не изазива зависност, јер не садржи кофеин
Наше баке су знале да ако свако јутро попијете једну шољицу овог напитка, уз здрав доручак – “бићете дуговечни, бистри и здрави као планинска вода”.
Како се прави кафа од жира?
Потребно вам је:
Здрави, очишћени жирови (без црвљивих делова)
Пећница или тигањ
Блендер или млин за кафу
Припрема:
Жирове добро оперите и потопите у воду 24 сата да извучете горчину.
Затим их ољуштите и оставите да се осуше.
Печете их у рерни или на сувом тигању док не порумене и замиришу.
Самељите у прах и припремите као турску кафу – кашичица праха на шољу воде, кувати до кључања. По жељи, додајте мед или цимет.
Савет више:
Кафа од жира је одлична и за децу, труднице и старије особе, јер нема кофеин, али има манган, калијум, фосфор, танине и антиоксидансе.