KAFA od ŽIRA je stari srpski lek koji jača krvnu sliku i čisti organizam: Naše bake su govorile da usisava otrove iz stomaka i donosi dugovečnost!
Zaboravljena narodna receptura: kafa od žira jača krv, čisti stomak od toksina i ubrzava oporavak tela. Nauka danas potvrđuje ono što su naše bake znale vekovima!
Kafa od žira je jedno od onih starih srpskih prirodnih blaga koje su koristile naše bake kada nije bilo lekova na dohvat ruke. Pravljena od pečenih i samlevenih plodova hrasta, ova „kafa“ nema kofein, ali ima nešto mnogo jače – lekovita svojstva koja pomažu da se telo pročisti iznutra.
Bilo da ste umorni, malokrvni, imate problem sa varenjem, nadimanjem ili jednostavno želite da se rešite toksina, kafa od žira može da vam bude saveznik.
Šta leči kafa od žira?
Narodna medicina kaže da:
- Čisti krv i jača krvnu sliku
- Usisava toksine iz stomaka i creva
- Umiruje stomak i eliminiše nadutost
- Pomaže jetri u detoksikaciji
- Jača imunitet i ubrzava oporavak posle bolesti
- Ne izaziva zavisnost, jer ne sadrži kofein
Naše bake su znale da ako svako jutro popijete jednu šoljicu ovog napitka, uz zdrav doručak – “bićete dugovečni, bistri i zdravi kao planinska voda”.
Kako se pravi kafa od žira?
Potrebno vam je:
Zdravi, očišćeni žirovi (bez crvljivih delova)
Pećnica ili tiganj
Blender ili mlin za kafu
Priprema:
Žirove dobro operite i potopite u vodu 24 sata da izvučete gorčinu.
Zatim ih oljuštite i ostavite da se osuše.
Pečete ih u rerni ili na suvom tiganju dok ne porumene i zamirišu.
Sameljite u prah i pripremite kao tursku kafu – kašičica praha na šolju vode, kuvati do ključanja. Po želji, dodajte med ili cimet.
Savet više:
Kafa od žira je odlična i za decu, trudnice i starije osobe, jer nema kofein, ali ima mangan, kalijum, fosfor, tanine i antioksidanse.