КАЈСИЈЕ НИСУ ЗДРАВЕ ЗА СВЕ: Чисте јетру и помажу код високог холестерола, али ево КО НЕ би требало да их ЈЕДЕ
Са друге стране су добре за метаболизам и детоксикацију.
Кајсије садрже велику количину антиоксиданата који су кључни за јачање имунитета и смањење оксидативног стреса – све то утиче на јачу способност организма да се боље штити од инфекција, упала, али и озбиљнијих болести.
Изузетно су хранљиве, а поред тога што побољшавају варење, веома су корисне за наше очи.
Садрже велику количину витамин и минерала, а притом имају и изузетно мало калорија. У две свеже кајсије (70 грама) налази се: веома мало калорија (само 34) само 34, 8 гр угљених хидрата, 1 гр протеина, врло мало масноћа, 4 одсто калијума, мало влакана, али и витамини А, Ц и Е.
Осим тога, садрже и бета каротен, лутеин и зеаксантин, моћне антиоксиданате који помажу у борби против слободних радикала и смањују оксидативни стрес.
Такође, није занемарљива ни количина влакана у кајсијама, које погодно делују на црева и целокупни систем за варење.
Најбоље их је јести целе и неољуштене, али их је пре тога потребно добро опрати. Препорука нутрициониста је да се што чешће нађу на нашој трпези, али ипак и ту постоји изузетак.
Опрез – кајсије имају висок садржај калијума
Кајсије су богате калијумом, минералом који такође служи као електролит. У вашем телу, он је одговоран за слање нервних сигнала и регулисање мишићних контракција и равнотеже течности (24, 25). Две кајсије (70 грама) обезбеђују 181 мг овог минерала, што је 4 одсто дневних потреба. С обзиром да калијум блиско сарађује са натријумом како би одржао равнотежу течности, адекватан унос може помоћи у спречавању надимања и одржавању здравог крвног притиска (24).
Једна анализа 33 студије открила је да исхрана богата калијумом значајно смањује крвни притисак и резултира 24 одсто мањим ризиком од можданог удара (26). Међутим, важно је напоменути да особе које имају кардиоваскулрне или бубрежне проблеме не треба да уносе превише овог воћа, а најбоље би било да их потпуно избегавају. Посебно ако су на редовној терапији.