Ко каже да за савршену питу треба сате провести у кухињи? Спремите ову и видећете колико је ХРСКАВА И СОЧНА
Ова брза сељачка пита са кромпиром и сиром доказује супротно – припрема се за тили час, од састојака које сви имамо код куће, а укус јој је као да је стигла право из бакине рерне. Хрскава, сочна и мирисна, ова пита је идеалан избор за сваки оброк – од доручка до вечере.
Ако волите мирис домаће пите, а немате много времена за спремање, онда је ова брза сељачка пита са кромпиром и сиром прави избор.
Припрема је крајње једноставна, састојци су свима доступни, а укус – незабораван! Хрскава споља, сочна и кремаста изнутра, ова пита осваја на први залогај и подсећа на детињство и мирисе бакине кухиње.
Потребни састојци:
500 г кора за питу
500 г кромпира
200 г белог сира (фета или ситни сир)
1 главица црног лука
2 јајета
200 мл киселе павлаке или јогурта
50 мл уља
со, бибер и мало алеве паприке по укусу
Припрема:
Кромпир ољуштите и нарендајте на крупно ренде, па га лагано оцедите од вишка воде.
Ситно исецкајте црни лук и додајте га кромпиру.
Умутите јаја, додајте киселу павлаку (или јогурт), измрвљени сир, па све сједините са кромпиром и луком. Зачините по укусу сољу, бибером и мало алеве паприке.
Узмите једну кору, премажите је танко уљем, па ставите другу преко. На ивицу распоредите фил и уролајте.
Тако припремљене ролате слажите у подмазан плех.
Премажите остатком павлаке или јогурта помешаног са мало уља.
Пеците у рерни загрејаној на 200°Ц око 35–40 минута, док пита не порумени и не замирише цео стан.
Послужите одмах!
Ова пита је савршена уз чашу јогурта или домаћег киселог млека. Брза је, економична и толико укусна да ће нестати за трен. Идеална је и за доручак, и за вечеру, а једнако ће обрадовати и госте.