Лака ПИТА од тиквица и сира са готовим КОРАМА је најлепши летњи ручак - Укуснија и од БУРЕКА, а сви траже залогај више
Ова пита од тиквица и сира прави се брзо, а има укус као да ју је спремала бака! Савршена за топле летње дане када желите укусан и лаган ручак без много муке. Мирише на детињство, а уз готове коре је готова за мање од сат времена!
Лето је савршено време за лагане оброке, а пита од тиквица и сира је класик који сви волимо. Било да вам остане тиквица из баште или их купите на пијаци, ово је рецепт који се не пропушта. Хрскава корица, сочан фил и комбинација укуса који подсећају на домаћу кухињу из детињства. Можете је послужити за ручак, вечеру или чак као предјело, а идеална је и за понети на посао или пикник.
Најлепше од свега – користи готове коре, па је савршена и када немате пуно времена!
Састојци
- 2 тикивце средње величине (укупно око 700г)
- 20 грама соли
- 500г свежег крављег сира
- 180-200г киселе павлаке
- 2 јаја
- 4 велике кашике сунцокретовог уља
- уље, маст или маслац за премазати тепсију (не штедити да се не залепи) 20 грама
- 500г готових тј. куповних кора за бурек, питу, савијачу
- 2,5 дл киселе (може и обичне) воде
Припрема
Тиквице огулити и нарендати, па додати со и промешати. Оставити 10 минута на собној температури како би отпустиле вишак воде, горчине и соли.
Након истека времена тиквице баш добро оцедити.
Сада их помешати са свежим крављим сиром, киселом павлаком, јајима и уљем. То ће представљати пуњење за пита од тиквица и сира.
Према детаљном приказу у видео рецепту слагати коре с пуњењем на намашћен лим истовремено прскајући са најбоље минералном водом.
Савет: Може се користити и обична вода
Пита од тиквица и сира с готовим или куповним корама се може чувати и у замрзивачу и пећи други дан. Можете пећи и одмах. Пита се пече 35 минута на 220Ц с укљученим горњим и доњим гријачем, без вентилатора на врућ ваздух.
Србија Данас/Сашина кухиња/Пренела Ј.Ш.