Laka PITA od tikvica i sira sa gotovim KORAMA je najlepši letnji ručak - Ukusnija i od BUREKA, a svi traže zalogaj više
Ova pita od tikvica i sira pravi se brzo, a ima ukus kao da ju je spremala baka! Savršena za tople letnje dane kada želite ukusan i lagan ručak bez mnogo muke. Miriše na detinjstvo, a uz gotove kore je gotova za manje od sat vremena!
Leto je savršeno vreme za lagane obroke, a pita od tikvica i sira je klasik koji svi volimo. Bilo da vam ostane tikvica iz bašte ili ih kupite na pijaci, ovo je recept koji se ne propušta. Hrskava korica, sočan fil i kombinacija ukusa koji podsećaju na domaću kuhinju iz detinjstva. Možete je poslužiti za ručak, večeru ili čak kao predjelo, a idealna je i za poneti na posao ili piknik.
Najlepše od svega – koristi gotove kore, pa je savršena i kada nemate puno vremena!
Sastojci
- 2 tikivce srednje veličine (ukupno oko 700g)
- 20 grama soli
- 500g svežeg kravljeg sira
- 180-200g kisele pavlake
- 2 jaja
- 4 velike kašike suncokretovog ulja
- ulje, mast ili maslac za premazati tepsiju (ne štediti da se ne zalepi) 20 grama
- 500g gotovih tj. kupovnih kora za burek, pitu, savijaču
- 2,5 dl kisele (može i obične) vode
Priprema
Tikvice oguliti i narendati, pa dodati so i promešati. Ostaviti 10 minuta na sobnoj temperaturi kako bi otpustile višak vode, gorčine i soli.
Nakon isteka vremena tikvice baš dobro ocediti.
Sada ih pomešati sa svežim kravljim sirom, kiselom pavlakom, jajima i uljem. To će predstavljati punjenje za pita od tikvica i sira.
Prema detaljnom prikazu u video receptu slagati kore s punjenjem na namašćen lim istovremeno prskajući sa najbolje mineralnom vodom.
Savet: Može se koristiti i obična voda
Pita od tikvica i sira s gotovim ili kupovnim korama se može čuvati i u zamrzivaču i peći drugi dan. Možete peći i odmah. Pita se peče 35 minuta na 220C s uključenim gornjim i donjim grijačem, bez ventilatora na vruć vazduh.
Srbija Danas/Sašina kuhinja/Prenela J.Š.