Многи мисле да је коров, а у Београду је продају за чак 500 динара - већина не зна лековита својства ове биљке
Ево за шта се све користи.
Биљка коју су многи баштовани и домаћице годинама неуморно чупали сматрајући је упорним коровом, сада доживљава своју ренесансу и појављује се као цењена суперхрана.
Реч је о тушту (Портулаца олерацеа), једногодишњој биљци која се све чешће налази на тезгама београдских пијаца, а њена цена достиже изненађујућих 500 динара.
Ова нежна, али изузетно отпорна биљка, пореклом из Азије, дуго је била потцењена упркос својим изузетним нутритивним и лековитим својствима. Тушт је богат извор омега-3 масних киселина, витамина А, Б и Ц, као и есенцијалних минерала попут магнезијума, калцијума и гвожђа.
У народној медицини се традиционално користи за јачање имунитета, побољшање циркулације, јачање срца, превенцију тумора и опоравак онколошких пацијената.
Такође се наводи да помаже у бржем зарастању рана, ублажавању главобоља и мигрена, јачању костију, подржава развој деце, те помаже код проблема са штитном жлездом, кожом и стомачним органима.
Иако се лако шири и може потиснути друге биљне врсте, узгајање тушта за сопствене потребе је једноставно. Препоручује се да се одреди посебна гредица, обезбеђујући му осунчано место и добро дренирано земљиште, јер одлично подноси сушу.
Може се размножавати семеном или резницама; ишчупане биљке се лако укорењују, али због могућности преноса нематода, препоручује се коришћење резница или семена. Семенке је најбоље само посути по површини земље у пролеће, јер им је светлост потребна за клијање.
Једина брига око усева је редовна резидба младих биљака пре цветања, уз остављање неколико примерака да формирају семе за наредну сезону.