На Петровдан се прави петровача, најбоља пита од јабука: Рецепт је једноставан - важан део српске традиције
Петровски пост, познат још и као апостолски пост, завршава се на Петровдан, 12. јула, кад домаћице обавезно праве питу од јабука. Назив јој је петровача, по сорти јабука које се стављају у надев и увек је посна, јер се неретко дешава да Петровдан "пада" у среду или у петак, кад су посни дани, па се самим тим тад и свечарска трпеза спрема на уљу. Иако ове године Петровдан не "пада" на посни дан, служи се посна петровача. Рецепт за питу је једноставан, а традиција налаже да петровачу заједно праве мајке и деца.
Традиционална пита од јабука, позната и као петровача, прави се и у кућама које не славе Петровдан као крсну славу, а код свечара заузима централно место на трпези. Јабука по којој је пита добила име је прва међу јабукама која роди у години, али се пита може правити и од других сорти. Старински рецепт за петровачу подразумевао је да домаћица сама развлачи коре; данас се готово у свим кућама петровача прави по рецепту од готових кора, али је традиција остала иста - ову слатку питу маме и деца праве заједно.
Петровача - пита од јабука
Састојци
- 500 г танких кора за питу
- 1,5 кг јабука
- кесица цимета
- 400 г шећера
- 5 кашика гриза
- уље
- ванилин-шећер
Припрема
Очистите и изрендајте јабуке. Плех подмажите уљем, па ставите прву кору. Попрскајте је уљем, ставите другу кору, па и њу попрскајте уљем, а одозго ставите трећу, сипајте преко ње део изренданих јабука, мало шећера, цимета, ванилин-шећера и гриза. На исти начин утрошите све преостале коре и надев - између надева обавезно иду по три празне коре.
Последњу кору попрскајте мешавином уља и воде, исеците петровачу на коцке, па ставите да се пече у рерни загрејаној на 200 степени.