Пуњене тиквице на посебан начин - рецепт за сочно и здраво јело које је прави бисер српске кухиње
Овај рецепт је савршен спој здравих састојака и богатог укуса – лаган, али заситан, баш како треба да изгледа прави летњи ручак.
Тиквице су прави летњи драгуљ у кухињи – благе, освежавајуће и захвалне за припрему на безброј начина. Било да их печемо, пунимо, грилујемо или рендамо у слана теста, тиквице се савршено уклапају уз разне састојке и лако постају звезда сваког оброка.
Овај рецепт за пуњене тиквице са сиром, павлаком и зачинима је једноставан, брз и неодољиво укусан. Идеално решење за ручак кад вам треба нешто лагано, а хранљиво. Припрема се у рерни, не захтева много труда, а резултат је кремаст и мирисан оброк који се топи у устима.
Састојци (за 4 особе):
- 4 средње тиквице
- 200 г ситног сира (или рикоте)
- 100 мл киселе павлаке
- 1 јаје
- 2 чена белог лука (ситно сецкана)
- 50 г ренданог тврдог сира (качкаваљ, пармезан или по жељи)
- Со, бибер, суви зачин по укусу
- Мало маслиновог уља
- Свеж першун или мирођија за посипање
Припрема:
Тиквице оперите и преполовите по дужини. Кашичицом издубите средину тако да добијете "чамчиће", а издубљени део ситно исецкајте.
У тигању на мало маслиновог уља пропржите бели лук и издубљено месо тиквица 2–3 минута, само да омекша.
У чинији помешајте сир, павлаку, јаје, пропржену масу из тиквица, додајте рендани сир, посолите, побиберите и зачините по укусу.
Тиквице поређајте у подмазан плех и напуните припремљеним надевом.
По врху поспите још мало сира и пеците у унапред загрејаној рерни на 200°Ц око 25–30 минута, док лепо не порумене.
По жељи, поспите свежим першуном или мирођијом пре сервирања.
Савети:
Ово јело можете обогатити и додавањем мало куваног пиринча у надев.
Уместо сира, можете додати и мало млевеног меса ако желите конкретнији оброк.