Најукуснија пита од тиквица са само неколико састојака - припрема никад бржа, а цела породица биће презадовољна и сита!
Када пожелиш нешто лагано, здраво, а опет довољно заситно и хрскаво, пита од тиквица са лиснатим тестом је прави погодак. Спаја једноставност припреме са богатством укуса, па је подједнако добра за доручак, вечеру или као слано послужење гостима. Тиквице јој дају сочност, сир кремасту ноту, а лиснато тесто савршену златно-печену корицу којој нико не може да одоли.
Ако тражиш рецепт који је лаган, укусан и притом брзо готов, пита од тиквица са лиснатим тестом је прави избор. Идеална је као доручак, вечера, али и као предјело за госте.
Комбинација хрскавог теста, кремастог сира и сочних тиквица обара са ногу.
Потребни састојци:
250 г лиснатог теста
250 г тиквица
250 г свежег сира
2 чена белог лука
3 јаја
Со, свеже млевени црни бибер и зачини по жељи (босиљак, першун, оригано или мајчина душица су идеални)
Припрема:
Припрема тиквица
Опери и нарендај тиквице на крупно ренде. Посоли их и остави десетак минута да пусте воду. Након тога их добро оцеди рукама или кроз чисту газу, како пита не би била гњецава.
Прављење фила
У великој чинији помешај оцђене тиквице са свежим сиром. Додај умућена јаја, ситно сецкан или изгњечен бели лук, со и бибер по укусу. Ако волиш ароматичнији укус, убаци мало сувог оригана или свежег першуна. Добро сједини смесу.
Припрема теста
Развуци лиснато тесто и постави га у плех обложен папиром за печење. Оставите део теста да прелази преко ивица плеха како би се пита лепо затворила.
Пуњење и печење
Равномерно распореди фил од тиквица и сира по тесту. Преклопи ивице преко фила и по жељи направи мрежицу од тракица теста преко врха. Стави питу у рерну загрејану на 200°Ц и пеци око 30–35 минута, док не добије златно-смеђу корицу.
Послуживање
Пита је најлепша док је топла, уз чашу јогурта или кефира. Али и хладна, следећег дана, остаје једнако укусна и освежавајућа.