Немојте је бацати - кора од лубенице је ново злато у кухињи: Нећете веровати шта све можете да направите од ње
Не зна се шта је укусније.
Када следећи пут поједете сочну кришку лубенице, немојте бацати кору јер се у њој крије право мало кулинарско благо.
Бели део између црвене средине и тврде зелене коре често заврши у канти, а заправо је јестив, освежавајућ и пун могућности за припрему јела која ће вас изненадити.
Благо неутралног укуса, ова хрскава унутрашња кора подсећа на краставац или младу тиквицу. Садржи воду, влакна и минимално природних шећера, због чега је савршен додатак и сланим и слатким рецептима. Уместо да завршава као отпад, ево како може постати звијезда вашег летњег тањира:
1. Зимница с карактером – кисела кора од лубенице
Ако волите укисељене краставчиће, ово ће вас одушевити. Огулите зелени део коре, а бели нарежите на штапиће. Кувајте у сирћету с мало шећера, бибера и каранфилића. Након неколико дана добићете ароматичан и освежавајући прилог који ће подићи сваки сендвич или роштиљ.
2. Stir-fry на азијски начин
Бели део коре исеците на танке траке и кратко пропржите у воку са сусамовим уљем, белим луком, ђумбиром и соја сосом. Хрскавост и блага слаткоћа овог јела подсећају на кинеске тиквице – идеалан летњи ручак на брзину.
3. Smoothie са скривеним адутом
Имате јачи блендер? Искористите и кору. У smoothie убаците комаде коре са лиметом, листићима нане и мало диње. Неће променити укус, али ће додати свежину, влакна и лепу текстуру вашем напитку.
4. Сочни muffini и бисквити
Као што се тиквице додају у бисквите, можете и кору лубенице. Нарендајте је и додајте у смесу за колаче. Добићете сочну, лагано слаткасту текстуру – идеалну за летње посластице које не траже много шећера.
5. Сируп за коктеле и десерте
Скувајте бели део коре са водом, лимуном и шећером – добићете лагани сируп који можете користити за преливање сладоледа, додавање у минералну воду или летње коктеле. Укусно и другачије!
6. Летња салата која освежава
Нарендајте бели део коре, додајте лимунов сок, маслиново уље, бибер и сецкани першун. Добијате једноставну, хрскаву салату која подсећа на целер или краставац, а савршено иде уз било које летње јело.
Кора од лубенице можда никад више неће изгледати исто – не као отпад, већ као инспирација. Искористите је у кухињи и изненадите укућане нечим другачијим, а здравим и летње лаганим.