НИЈЕ САМО КОПРИВА! У комбинацији са овом биљком постаје толико јака, неће ти требати суплементи, заједно чисте крв
Самоникле су, пуне су шуме овога, а можеш и у набавку на пијацу.
Уколико сте у потрази за рецептом који ће вас у потпуности окрепити и детоксиковати, преставаљамо вам чорбу од сремуша и коприве. Ових дана када можемо да их пронађемо свеже, вероватно нема боље комбинације.
Потребан материјал:
- 100г очишћених коприва
- 150г сремуша
- 2-3 млада црна лука са перцима
- 1-2 млада бела лука са перцима
- 400г очишћеног кромпира
- 1,5л пилеће супе
- пола кашичице мускатног орашчића
- пола кашичице млевеног црног бибера
- 1 кашичица мешавине зачина
- со по укусу
- 3 кашике екстра девичанског маслиновог уља
Припрема:
У шерпи загрејати уље па пропржити пар минута ситно насецкани црни и бели лук. Додати затим на коцкице исечени кромпир и мускатно орашче, промешати, пропржити неких 5 минута уз мешање, а затим налити супу (не морате све одједном, остатак налити после пасирања), поклопити и кувати око 20 минута.
После тог времена додати грубо насецкани сремуш и коприве, па кувати 10 минута, а затим све из шерпе испасирати. Вратити на шпорет, зачинити бибером, мешавином зачина и сољу по укусу, па оставити да пусти кључ-два и склонити са ватре.
Послужити са крутонима, сецканим перцима црног лука и јогуртом.
Сремуш
Лечи главобољу, стимулише нервни систем. Бере се од марта до јуна месеца у зависности од услова станишта и надморске висине. Легенда каже да је толико здрав да је потребан и медведима када изађу из зимског сна како би прочистили свој организам.
Коприва
Јача имунитет; смирује симптоме реуматизма и артритиса; помаже код менструалних болова и предменструалне надутости; снижава крвни притисак и шећер у крви; помаже код главобоље и несанице; ублажава болести дисајних путева; елиминише кожне проблеме; сузбија инфекције уринарног тракта; уништава цревне паразите; негује и јача косу; посдстиче лактацију.