Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НУТРИЦИОНИСТА ОТКРИВА: Ево како да ЈЕДЕТЕ ХЛЕБ, а да се НЕ УГОЈИТЕ, тајна је у овом комбиновању

22.01.2022. 12:06
Пише:
Србија Данас
hleb
хлеб / Извор: Профимедиа

Нема потребе да избегавате ову намирницу!

Људи који желе да смршају често се најпре одрекну хлеба и пецива. Хлеб је пун угљених хидрата који наводно узрокују гојење. Али, та идеја је одавно застарела.

- Забрана угљених хидрата, нарочито оних које волите, може довести до велике жудње за храном - упозорава нутрициониста Лиза Москов.

Према Москов, постоји пет начина да одржите линију и када уживате у укусном хлебу.

Бирајте хлеб богат влакнима

Да, и у хлебу има влакана. Дају осећај ситости, регулишу шећер у крви и помажу стварању енергетског дефицита како би се сагоревале масти. Стога, када купујете хлеб, пазите да има висок садржај дијететских влакана. Према Москов, три до пет грама по порцији хлеба је идеално.

Избегавајте хлеб са пуно шећера

Вреди погледати састојке. Често се у хлеб додаје пуно шећера, нарочито укапованом исеченом хлебу. Висок удео додате фруктозе и кукурузног сирупа одбацује добра својства дијеталних влакана.

Они осигуравају брзи пораст нивоа шећера у крви. Али, оно што брзо иде горе, брзо се и спушта. Низак ниво шећера у крви тада брзо узрокује жељу за храном. Како бисте избегли овај зачарани круг, пазите да хлеб буде пет грама или мање шећера по порцији хлеба.

Hleb
Хлеб / Извор: Профимедиа

Немојте комбиновати превише угљених хидрата

- Пазите да у оброку не буде превише угљених хидрата. Тестенина, хлеб и кромпир одједном су мало превише. То је нарочитоважно „ако сте јако осетљиви на угљене хидрате - каже Лиза Москов.

Боље равномерно распоредите важне угљене хидрате током дана.

Радије користите целовите житарице

Бели хлеб је веома укусан, али ако не можете без хлеба, требало би да се одлучите за целовите житарице. У случају високо обрађених житарица, губе се многе храњиве материје, влакна и витамини.

Целовите житарице имају још једну предност: садрже више беланчевина, који су важни за изградњу мишића, а тиме и за губитак масти.

Савет Лизе Москов: кад купујете хлеб, обратите пажњу на онај од интегралног брашна и немојте да вас заварају рекламни трикови попут „спортског хлеба“.

hleb
хлеб / Извор: Профимедиа

Све је у комбинацији

Ако не можете без хлеба, кмбинујте га са немасним беланчевинама и здравим мастима. Тако ћете дуже остати сити, и можете уживати у здравој исхрани.

Помешајте кришку хлеба с пилетином, туњевином или јајетом. Здраве масти можете наћи у бадемовом мусу, хумусу и авокаду, на пример.