ОПРЕЗ! Ово је најотровније поврће и садржи НАЈВИШЕ ПЕСТИЦИДА овог лета: Многи га једу сваког дана, а заправо штети здрављу – погледајте листу
Једноставни трикови могу уклонити до 75 посто отрова с воћа и поврћа које свакодневно једемо
Здрава исхрана темељ је квалитетног живота - то су речи које данас чујемо готово свакодневно. Но, иако на тањир стављамо поврће и воће како бисмо живели здравије, стручњаци упозоравају да треба пазити шта једемо.
Америчка организација за заштиту околине Енвиронментал Working Гроуп (EWG) објавила је најновије податке који показују да чак 75 посто узорака свежег воћа и поврћа садржи остатке пестицида, док их у тзв. "Прљавој дванаесторици" има чак 95 посто. На врху те неславне лествице већ годинама су јагоде и спанаћ, али и неке друге свакодневне намирнице.
На листи најзагађенијег поврћа у 2025. години налазе се спанаћ, кељ, раштика, блитва, паприке (слатке и љуте) и боранија.
Неке тестиране паприке биле су прскане чак с 15 различитих пестицида, а шведска су истраживања потврдила да се пестициди накупљају у организму и деце и одраслих. Добра вест јест да тело се већ за две недеље може очистити ако прекинемо унос контаминиране хране, поручују стручњаци.
Пестициди повезани с тешким болестима
Према подацима америчког ЦДЦ-а (Центар за контролу и превенцију болести), одређене врсте пестицида повезују се с побачајима, урођеним манама и развојним потешкоћама код деце. Због тога стручњаци апелују да, када год је могуће, бирате органско воће и поврће или да барем предузмете мере за уклањање отрова с намирница.
Како се решити пестицида код куће?
Иако није могуће уклонити баш све штетне материје, добра вест је да се једноставним методама може уклонити до 75% пестицида са свежих намирница. Стога доносимо неколико учинковитих рецепата које можете користити код куће:
Морска со и вода:
Помешајте 1 кашику соли у 1 шољицу воде. Потапајте воће и поврће 30 минута, затим исперите.
Сирће и вода:
Помешајте сирће и воду у размери 1:4 и потапајте воће и поврће пола сата. Посебно је учинковито за јабуке и друго воће с глатком кором.
Сода и лимун:
Помешајте 1 кашику лимуновог сока и 2 кашике соде бикарбоне у чашу воде. Мешајте док се сода не отопи и уљте у боцу која има распршивач. Попрскајте воће и поврће, оставите 15 минута па исперите.
Сирће, сода и екстракт грејпа:
Помешајте једну шољицу воде, једну шољицу белог сирћете, две кашике соде бикарбоне и неколико капи екстракта семенки грејпа. Попрскајте воће и поврће и исперите након 15 минута.
И за крај - погледајте воду након што сте опрали поврће. Многи остану шокирани кад виде шта се заправо налази на храни коју једемо свакодневно.
Ако желите пак минимално излагање пестицидима, фокусирајте се на поврће с најнижим нивоима пестицида.
Поврће с најнижим нивоима пестицида:
Кукуруз (слатки кукуруз) – свеж и смрзнут. Наиме, кукуруз је често први на попису Цлеан Фифтеен јер је заштићен плаштом листова који значајно смањују изложеност пестицидима.
Лук - има љуску која штити унутрашњост од пестицида
Грашак (замрзнути) - налази се унутар махуне и тешко је доступан инсектима - тако се за грашак користи мање пестицида
Шпароге - беру се рано и брзо расту па су мање изложене нападима инсеката и болести - те мањи је ризик за контаминацију пестицидима
Купус - једнако као и лук, купус има густо сложене листове које штите унутрашњост од пестицида
Карфиол, шаргарепе и гљиве - ово поврће има додатне природне баријере (гњездасте структуре, подземни раст, контролирани околиш) што смањује потребу за пестицидима.
Србија Данас/Јутарњи.хр/Пренела Ј.Ш.