OPREZ! Ovo je najotrovnije povrće i sadrži NAJVIŠE PESTICIDA ovog leta: Mnogi ga jedu svakog dana, a zapravo šteti zdravlju – pogledajte listu
Jednostavni trikovi mogu ukloniti do 75 posto otrova s voća i povrća koje svakodnevno jedemo
Zdrava ishrana temelj je kvalitetnog života - to su reči koje danas čujemo gotovo svakodnevno. No, iako na tanjir stavljamo povrće i voće kako bismo živeli zdravije, stručnjaci upozoravaju da treba paziti šta jedemo.
Američka organizacija za zaštitu okoline Environmental Working Group (EWG) objavila je najnovije podatke koji pokazuju da čak 75 posto uzoraka svežeg voća i povrća sadrži ostatke pesticida, dok ih u tzv. "Prljavoj dvanaestorici" ima čak 95 posto. Na vrhu te neslavne lestvice već godinama su jagode i spanać, ali i neke druge svakodnevne namirnice.
Na listi najzagađenijeg povrća u 2025. godini nalaze se spanać, kelj, raštika, blitva, paprike (slatke i ljute) i boranija.
Neke testirane paprike bile su prskane čak s 15 različitih pesticida, a švedska su istraživanja potvrdila da se pesticidi nakupljaju u organizmu i dece i odraslih. Dobra vest jest da telo se već za dve nedelje može očistiti ako prekinemo unos kontaminirane hrane, poručuju stručnjaci.
Pesticidi povezani s teškim bolestima
Prema podacima američkog CDC-a (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti), određene vrste pesticida povezuju se s pobačajima, urođenim manama i razvojnim poteškoćama kod dece. Zbog toga stručnjaci apeluju da, kada god je moguće, birate organsko voće i povrće ili da barem preduzmete mere za uklanjanje otrova s namirnica.
Kako se rešiti pesticida kod kuće?
Iako nije moguće ukloniti baš sve štetne materije, dobra vest je da se jednostavnim metodama može ukloniti do 75% pesticida sa svežih namirnica. Stoga donosimo nekoliko učinkovitih recepata koje možete koristiti kod kuće:
Morska so i voda:
Pomešajte 1 kašiku soli u 1 šoljicu vode. Potapajte voće i povrće 30 minuta, zatim isperite.
Sirće i voda:
Pomešajte sirće i vodu u razmeri 1:4 i potapajte voće i povrće pola sata. Posebno je učinkovito za jabuke i drugo voće s glatkom korom.
Soda i limun:
Pomešajte 1 kašiku limunovog soka i 2 kašike sode bikarbone u čašu vode. Mešajte dok se soda ne otopi i uljte u bocu koja ima raspršivač. Poprskajte voće i povrće, ostavite 15 minuta pa isperite.
Sirće, soda i ekstrakt grejpa:
Pomešajte jednu šoljicu vode, jednu šoljicu belog sirćete, dve kašike sode bikarbone i nekoliko kapi ekstrakta semenki grejpa. Poprskajte voće i povrće i isperite nakon 15 minuta.
I za kraj - pogledajte vodu nakon što ste oprali povrće. Mnogi ostanu šokirani kad vide šta se zapravo nalazi na hrani koju jedemo svakodnevno.
Ako želite pak minimalno izlaganje pesticidima, fokusirajte se na povrće s najnižim nivoima pesticida.
Povrće s najnižim nivoima pesticida:
Kukuruz (slatki kukuruz) – svež i smrznut. Naime, kukuruz je često prvi na popisu Clean Fifteen jer je zaštićen plaštom listova koji značajno smanjuju izloženost pesticidima.
Luk - ima ljusku koja štiti unutrašnjost od pesticida
Grašak (zamrznuti) - nalazi se unutar mahune i teško je dostupan insektima - tako se za grašak koristi manje pesticida
Šparoge - beru se rano i brzo rastu pa su manje izložene napadima insekata i bolesti - te manji je rizik za kontaminaciju pesticidima
Kupus - jednako kao i luk, kupus ima gusto složene listove koje štite unutrašnjost od pesticida
Karfiol, šargarepe i gljive - ovo povrće ima dodatne prirodne barijere (gnjezdaste strukture, podzemni rast, kontrolirani okoliš) što smanjuje potrebu za pesticidima.
Srbija Danas/Jutarnji.hr/Prenela J.Š.