Ови чајеви убрзавају метаболизам - један уопште није скуп, има га свуда, а помоћи ће вам при мршављењу
Зелени чај, улонг, ђумбир и јерба мате нису магични напици, али јесу мали, доказани савезници метаболизма. У комбинацији са здравим животним навикама, могу помоћи да линија буде виткија, а енергија већа.
Ако тражите природну помоћ у одржавању витке линије и здравијег метаболизма, чај може бити изненађујуће добар савезник.
Наравно, ниједно пиће неће “истопити” масне наслаге само од себе, али одређене врсте чаја, захваљујући комбинацији полифенола и кофеина, могу благо убрзати потрошњу енергије и појачати оксидацију масти.
Зелени чај – најистраженији природни “фат бурнер”
Зелени чај и мачаа су међу највише проучаваним напицима када је реч о метаболизму.
Главни “кривац” за његов ефекат су катехини, посебно ЕГЦГ, који заједно са кофеином повећавају калоријску потрошњу за 3–4% током дана. То можда звучи скромно, али у комбинацији са здравом исхраном и кретањем може направити разлику на дуже стазе.
Препорука је 2–4 шоље дневно, без шећера, а за matchu – пола кашичице праха преливено водом од 80°Ц.
Улонг – полуферментисани чај са двоструким ефектом
Улонг чај се налази између зеленог и црног по степену ферментације, али по ефектима на метаболизам стоји раме уз раме са зеленим. Студије показују да може повећати потрошњу енергије за око 3% и појачати оксидацију масти, посебно током сна. Пије се врућ (90–95°Ц), 2–3 шоље дневно.
Ђумбир – термогени зачин у шољи
Ђумбир није само кулинарски фаворит већ и термогени биљни додатак. Његови активни састојци, ђингероли, могу благо повећати термички ефекат хране и пружити осећај ситости. Најбоље је користити свеж (10–15 г) или сушени прах (1–2 г) преливен врелом водом и остављен 5–10 минута.
Јерба мате – енергија и сагоревање масти
Јерба мате, традиционални напитак из Јужне Америке, комбинује полифеноле и ксантине, што може помоћи у смањењу масне масе и повећању оксидације масти, посебно током физичке активности.
Пије се као топли напитак или хладна инфузија (“цолд brew”), без заслађивача.
Како извући максимум из чаја
Пијте 2–4 шоље дневно
Избегавајте додавање шећера и млека
Узимајте пре оброка или физичке активности
Будите доследни – ефекти долазе из рутине, не из “шок терапије”
Важна напомена
Труднице, дојиље, особе са срчаним аритмијама, повишеним крвним притиском или проблемима са желуцем треба да буду опрезне због кофеина. Екстракти у капсулама могу бити јачи и потенцијално опаснији за јетру – класична шоља чаја је сигурнија опција.