Посне пуњене паприке са леблебијом - медитерански сочни специјалитет је савршен и за лето и за славе
Може да се спрема сада за Госпојински пост.
Постоје јела која су попут старих пријатеља – увек ту да нас утеше, да подсете на мирис детињства и топлину кухиње наших бака. Паприке су једно од њих.
У пролеће су мирисне и крхке, лети пуне сунца, а на јесен – сочне и зреле, спремне да приме све што им ставимо на срце тањира.
У овом рецепту, доносимо вам нову интерпретацију добро познатог класика: посне пуњене паприке, али у оригиналном руху. Спој традиције и модерног кулинарског рукописа, у рецепту који једнако мирише на нашу кућу и на далека путовања.
Потребно
- 6 црвених бабура (слатке и меснате, због боје и мириса)
- 100 г киное (или булгура)
- 200 г куване леблебије (или из конзерве, испране)
- 1 црвени лук (ситно сецкан)
- 2 чена белог лука (ситно сецкана)
- 6–7 сувих парадајза (у маслиновом уљу, сецкани)
- 50 г црних маслина (сецканих)
- 1 шака свежег босиљка (или першуна, ситно сецкан)
- Маслиново уље (око 4 кашике)
- 1 кашичица оригана
- 1 кашичица димљене алеве паприке
- Со и бибер по укусу
- Лимунова корица (од пола лимуна)
- 500 мл парадајз соса (или пасата)
Садржај
Припреми паприке:
Опери их, извади петељке и семе. Благо посоли изнутра.
Скувај киноу:
Испери је под млазом воде, затим скувај у дуплој количини воде са мало соли (око 15 минута). Оцеди вишак воде.
Надев:
На маслиновом уљу продинстај црвени лук и бели лук док не омекшају.
Додај сецкане суве парадајзе, маслине и леблебије (мало их изгњечи виљушком да пусте текстуру).
Убаци кувану киноју, оригано, димљену алеву паприку, лимунову корицу, со, бибер и босиљак. Добро промешај.
Пуњење паприка:
Напуни паприке до врха, али их немој набијати прејако да надев остане растресит.
Кување/печење:
Поређај их у ватросталну посуду.
Прелиј парадајз сосом, покриј фолијом и пеци у рерни на 180°Ц око 40 минута.
Пред крај откриј фолију да се благо запеку.
Сервирање:
Поспи их свежим босиљком и послужи уз хрскави хлеб или салату од руколе.