Ово је био ОМИЉЕНИ ДОРУЧАК принцезе Дајане: Оригиналан рецепт њеног кувара за овсене с боровницама - одличне за имунитет, срце и витку линију
Иако су данас „overnights оатс“ (овсене преко ноћи) постале прави хит међу љубитељима здраве исхране, принцеза Дајана их је јела још 1990-их. Њен лични кувар, Дарен МекГрејди, поделио је на свом YouTube каналу оригиналан рецепт под називом „Принцезине Дајанине овсене пахуљице преко ноћи“ – и открио како је краљевски доручак био и укусан и изузетно здрав.
Током 1990-их, док је живела у Кенсингтонској палати, принцеза Дајана била је позната по здравим прехрамбеним навикама. Уместо класичних енглеских доручака пуних масноће, често је бирала лагане и хранљиве опције. Једно од њених омиљених јутарњих јела биле су овсене пахуљице с боровницама, припремљене унапред како би ујутро биле спремне за послуживање.
Darren McGrady, њен тадашњи лични кувар, открио је да су ове овсене заправо биле претходница данашњег fitness тренда „overnight оатс“, преноси Index.hr. „Принцезине Дајанине овсене пахуљице преко ноћи“ припремао је увече, а Дајана их је уживала јести ујутру, посебно пред физичку активност или дан пун обавеза.
Оригиналан рецепт Дајаниног кувара
Састојци:
- 80 г крупних овсених пахуљица
- 200 мл свеже цеђеног сока од поморанџе
- 1 кашика грчког јогурта
- 1 кашика сировог меда
- 1 кашика свеже цеђеног лимуновог сока
- 1 нарибана слатка јабука (нпр. Honeycrisp)
- 100 г свежих боровница
- 1 кашика тостираних ораха
Припрема:
Увече: овсене пахуљице прелити соком од поморанџе, промешати, поклопити и оставити у фрижидеру.
Ујутру: у натопљене пахуљице додати грчки јогурт, мед, лимунов сок, нарибану јабуку и пола боровница. Све добро промешати.
Посути преосталим боровницама и тостираним орасима.
Здравствене користи овсених с боровницама
Јачају имунитет: Боровнице су препуне антиоксиданаса, посебно витамина Ц, који помаже телу да се одбрани од инфекција.
Штите срце: Овсене пахуљице садрже бета-глукан, влакно које снижава ниво лошег холестерола.
Помажу у регулацији тежине: Због високог садржаја влакана, овсене држе ситост сатима и смањују жељу за нездравим грицкалицама.
Подржавају здравље костију: Орах и бадем су богати калцијумом, магнезијумом и здравим мастима.
Побољшавају пробаву: Влакна из овса и воћа помажу правилном раду црева.
Принцеза Дајана била је испред свог времена када је реч о здравим прехрамбеним навикама. Њене овсене с боровницама преко ноћи нису биле само доручак, већ ритуал којим је започињала дан – лаган, хранљив и препун бенефита за тело. Данас, више од три деценије касније, овај рецепт је и даље једнако примамљив, а може бити и ваш први корак ка здравијем јутру.