Ову торту зову "Птичије млеко" - Припрема је изненађујуће једноставна, а потребни су вам састојци које већ имате у својој кухињи
Лагана, нежна и изузетно кремаста, торта „Птичије млеко“ представља савршен спој укуса који ће задовољити и најистанчаније непце.
Ова елегантна посластица идеална је за све прилике било да припремате свечани десерт за госте, славите посебан тренутак или једноставно желите да обрадујете себе и своје најближе нечим посебним.
Припрема је изненађујуће једноставна и не захтева ништа више од основних састојака које већина домаћинстава увек има при руци
Карактерише је ваздушаста какао кора, раскошни слојеви филова од пенасто умућених беланаца и деликатна чоколадна глазура с нотом карамела. Ова хармонија текстура и укуса чини је незаборавним десертом којем се увек радо враћамо.
Састојци
За бисквит:
- 3 јаја
- 125 г шећера
- 125 г брашна
- 50 г какаа
- 1 кашичица прашка за пециво
- 30 г путера
За фил:
- 5 беланаца
- 300 г шећера у праху
- 10 г желатина
- 100 мл воде
За глазуру:
- 100 г црне чоколаде
- 70 г путера
- 30 мл карамел сирупа
Припрема
- Умутите јаја са шећером док не добијете пенасту смесу, затим додајте отопљен путер, брашно, какао и прашак за пециво. Све сједините миксером.
- Смесу сипајте у округли калуп (пречника 20 цм) обложен папиром за печење. Поравнајте и пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 25 минута.
- Печени бисквит извадите, прелијте карамел сирупом и вратите обруч око коре.
- Беланца умутите са шећером у праху док не постану чврста пена. У међувремену желатин растопите у води и додајте у смесу. Половину фила нанесите преко коре.
- У преосталу половину фила додајте 20 г какаа, кратко умутите и распоредите преко белог слоја. Кашиком нежно измешајте површину уколико желите ефекат мермера, или оставите чист слој за класичан изглед.
- Торту ставите у фрижидер на најмање два сата да се стегне.
- На крају, отопите чоколаду с путером и карамел сирупом на лаганој ватри и прелијте преко охлађене торте. Вратите у фрижидер на додатних 30 минута пре служења.