Ovu tortu zovu "Ptičije mleko" - Priprema je iznenađujuće jednostavna, a potrebni su vam sastojci koje već imate u svojoj kuhinji
Lagana, nežna i izuzetno kremasta, torta „Ptičije mleko“ predstavlja savršen spoj ukusa koji će zadovoljiti i najistančanije nepce.
Ova elegantna poslastica idealna je za sve prilike bilo da pripremate svečani desert za goste, slavite poseban trenutak ili jednostavno želite da obradujete sebe i svoje najbliže nečim posebnim.
Priprema je iznenađujuće jednostavna i ne zahteva ništa više od osnovnih sastojaka koje većina domaćinstava uvek ima pri ruci
Karakteriše je vazdušasta kakao kora, raskošni slojevi filova od penasto umućenih belanaca i delikatna čokoladna glazura s notom karamela. Ova harmonija tekstura i ukusa čini je nezaboravnim desertom kojem se uvek rado vraćamo.
Sastojci
Za biskvit:
- 3 jaja
- 125 g šećera
- 125 g brašna
- 50 g kakaa
- 1 kašičica praška za pecivo
- 30 g putera
Za fil:
- 5 belanaca
- 300 g šećera u prahu
- 10 g želatina
- 100 ml vode
Za glazuru:
- 100 g crne čokolade
- 70 g putera
- 30 ml karamel sirupa
Priprema
- Umutite jaja sa šećerom dok ne dobijete penastu smesu, zatim dodajte otopljen puter, brašno, kakao i prašak za pecivo. Sve sjedinite mikserom.
- Smesu sipajte u okrugli kalup (prečnika 20 cm) obložen papirom za pečenje. Poravnajte i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.
- Pečeni biskvit izvadite, prelijte karamel sirupom i vratite obruč oko kore.
- Belanca umutite sa šećerom u prahu dok ne postanu čvrsta pena. U međuvremenu želatin rastopite u vodi i dodajte u smesu. Polovinu fila nanesite preko kore.
- U preostalu polovinu fila dodajte 20 g kakaa, kratko umutite i rasporedite preko belog sloja. Kašikom nežno izmešajte površinu ukoliko želite efekat mermera, ili ostavite čist sloj za klasičan izgled.
- Tortu stavite u frižider na najmanje dva sata da se stegne.
- Na kraju, otopite čokoladu s puterom i karamel sirupom na laganoj vatri i prelijte preko ohlađene torte. Vratite u frižider na dodatnih 30 minuta pre služenja.