Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПАПРЕНО СКУП, АЛИ СВЕ ПОПУЛАРНИЈИ! Колико је БАТАТ заправо здравији у односу на обичан КРОМПИР

16.10.2023. 21:04
Пише:
Србија Данас
batat
батат / Извор: Профимедиа

Иако се сматрају рођацима, они то баш и нису. Погледајте предности и мане оба, те како их је најбоље припремати да бисте извукли највећу корист!

Тешко је и замислити недељни ручак без кромпира. Међутим, у последње време све се гласније спомиње његова здравија алтернатива. Руку на срце и није му алтернатива, него тек даљи рођак. Иако се колоквијално назива “слатки кромпир”, они чак не припадају ни истој ботаничкој породици.

Кромпир је из породице Соланацеае, сродној парадајзу, паприци и патлиџану, док је батат члан Цонволвулацеае.

Разлике

Обичан кромпир има виши гликемијски индекс него батат, што је важно дијабетичарима. Међутим, треба бити опрезан јер печени батат се не разликује пуно од печеног кромпира, док кувани има битно нижи гликемијски индекс.

Енергетска вредност батата је за око половину већа од кромпира. Гомољи садрже 70% воде, 18% скроба и 6% шећера. Слатки укус батата осигуравају фруктоза, глукоза и сахароза.

krompir
кромпир / Извор: Профимедиа

Кромпир садржи више минерала, посебно гвожђа, док батат побеђује са витаминима, посебно, витамином А. Нутритивно, сваки од ових кромпира има своје предности и недостатке, па их је идеално оба задржати у исхрани.

Нутритивне вредности батата

Батат има много угљенохидрата, витамина и минерала. Изузетно је богат витамином А, добар је извор влакана, биотина, калијума, фосфора те витамина из Б групе, Ц витамина, бета-каротена као и бакра. Такође, садржи фитостероле, каротене и каротеноиде, фолну киселину, витамине Д и Е те магнезијум и гвожђе.

И КАФА ЈЕ НА ЛИСТИ! Ова четири напитка ПИЈУ НАЈДУГОВЕЧНИЈИ људи на планети, ево како утичу на организам

И КАФА ЈЕ НА ЛИСТИ! Ова четири напитка ПИЈУ НАЈДУГОВЕЧНИЈИ људи на планети, ево како утичу на организам

ОВО ЈЕ ОТРОВ КОЈИ НЕ ИЗЛАЗИ ИЗ ТЕЛА: Ево које уље никако не смете да користите за пржење и кување

ОВО ЈЕ ОТРОВ КОЈИ НЕ ИЗЛАЗИ ИЗ ТЕЛА: Ево које уље никако не смете да користите за пржење и кување

Садржи много скроба и врло мало масти, те је високо квалитетна енергетска намирница која се препоручује спортистима, али и дијабетичарима. Наиме, његови сложени угљенохидрати и влакна омогућавају поступно ослобађање шећера и његову апсорпцију у крвотоку. 

Здравствене добробити батата

Батат позитивно делује на ендокринолошки систем, на дебело црево, слезину, желудац и бубреге. Такође, може помоћи и код проблема са кожом. 

Неутрализује штетне слободне радикале у организму и јача имунолошки систем. Има висок садржај калијума који помаже у контроли крвног притиска, а витамин Б6 помаже у борби против болести срца.

Будући да батат садржи више бета-каротена од шаргарепе, који је снажан антиоксиданс, и више Ц витамина од парадајза, онколошким болесницима се саветује да га често користе у исхрани.