ПАСУЉ по рецепту Стеве Карапанџе, најпопуларнијег кувара бивше Југославије - Најукусније традиционално јело на кашику
Легендарни кувар, који је деценијама домаћицама широм бивше Југославије одавао своје гастро тајне, дао је и рецепт за чорбаст пасуљ
Велики мајстор кулинарства Стево Карапанџа у току своје вишедеценијске каријере осмислио је на хиљаде рецепата, али јело у којем највише ужива заправо је врло једноставно.
Специјалитет којег никад не може да се засити јесте јело које се макар једном месечно налази на српским трпезама - чорбаст пасуљ. Доносимо вам рецепт овог мајстора свог заната за савршен пасуљ.
Чорбаст пасуљ
Састојци
450 г пасуља (тетовац или градиштанац)
2 шаргарепе
2 главице црног лука
1 струк празилука
2 ловорова листа
300 г сувог меса (кртина или ребарца)
1 кашичица црвене млевене паприке
1/2 кашичице млевеног бибера
1 кашика биљног зачина
2 кашике брашна
30 мл уља
по укусу соли
Припрема
Пасуљ очистити, опрати и потопити га у хладну воду да преноћи. Ујутру ставити да се кува, пустити да проври, па кувати око десетак минута. Процедити прву воду, па пасуљ налити топлом водом. Исецкати ситније две главице црног лука и додати пасуљу, као и два ловорова листа.
Очистити и исецкати шаргарепе, пропржити с луком, па додати пасуљу. Додати опрано суво месо или ребра. Кувати око сат и по до два сата, а по потреби додавати још воде, у зависности колико чорбаст пасуљ желите.
За запршку загрејати уље у тигању, додати брашно и пропржити пазећи да не загори. Прохладити мало, додати млевену паприку и сипати у кувани пасуљ. Додати биљни зачин по укус, бибер и соли по укусу. Кувати још 5 минута и искључити.
Србија Данас/Стил, Л.В./Пренела Ј.Ш.