Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Сигуран ЗНАК ДА СЕ ПОКВАРИО - Овако изгледа КИСЕЛИ КУПУС који морате бацити, није више за јело

29.11.2023. 18:27
Пише:
Србија Данас
kiseli kupus
кисели купус / Извор: Фото: Youtube printscreen/ Ханума kocht - Ханумина кухиња

Да бисте добили кисели купус који ће остати исправан и јестив до краја сезоне потребан вам је адекватан купус, бирајте домаће и мало пљоснатије главице, со и вода. Све се поставља у буре које мора бити изузетно чисто, дрвено уколико је могуће, а долази у обзир и пластика. Чувајте га на температури од 10 степени и мора бити добро затворено како унутра не би улазила прљавштина или инсекти. Међутим уколико на површини воде приметите скраму, зелене или црне боје, овакав купус више није за конзумацију. То је сигуран знак да сте направили погрешан корак у процесу припреме.

За припрему киселог купуса потребна вам је одговарајуће сорта купуса. Кад бирате купус узимајте пљуснатије главице, домаће врсте и оне које имају збијеније листове. За кишељење купуса потребан вам је купус, вода и со. Уколико се у воду дода довољно соли нема страха од тога да ће се покварити. 

Буре у којем се кисели мора бити изузетно чисто. 

Најбрже се укиселе домаће сорте са тањим листом и најслабије развијеном нерватуром (набори на самом листу), светлозелене боје, на пресеку жућкасто-златне, које имају слабо изражен корен и благо спљоштену главицу. Домаће сорте садрже доста високу концентрацију природног шећера, а тиме се подстиче и убрзава ферментација.

Приликом спремања, ставља два до 2,2% соли у раствор.

БИРАТЕ ПОГРЕШНУ СОРТУ - Ево који КУПУС је НАЈБОЉИ за кишељење, идеалних димензија и текстуреkupus

БИРАТЕ ПОГРЕШНУ СОРТУ - Ево који КУПУС је НАЈБОЉИ за кишељење, идеалних димензија и текстуре

Алкохол је НАЈМАЊИ ПРОБЛЕМ - Ових ПЕТ СТВАРИ УНИШТАВАЈУ ЈЕТРУ, свакодневно их конзумирате, не знате колико су штетниjetra

Алкохол је НАЈМАЊИ ПРОБЛЕМ - Ових ПЕТ СТВАРИ УНИШТАВАЈУ ЈЕТРУ, свакодневно их конзумирате, не знате колико су штетни

Овако ћете препознати покварен купус!

Ако се одабере добар купус и концентрација соли буде правилно одрађена, нема страха од кварења. Буре са купусом треба да стоји на температури испод 10 степени како веће температуре не би утицале на кварење. Покварен купус се препознаје по мирису и укусу. Постоји и скрама на врху бурета. Уколико је црне или зелене боје и јако дебела, долази до развоја гљивица. 

Међутим ако главица, када се извади, нема чудан мирис и укус, онда је купус добар.

Кисели купус је најбоље чувати у дрвеном бурету. Уколико такве буради нема, друго решење је да оно буде од пластике. Битно је да загађен ваздух и прашина не улазе унутра. Не мора бити 100 посто и вакуум затварање, међутим није добро да уђу прашина и инсекти.

kupus
купус / Извор: Фото: Youtube printscreen/balkanske_lepote_tradicije

Килограм соли на 30 кг купуса

Према том рецепту купус се традиционално кисели у многим пиротским домаћинствима. Осим купуса потребно је: килограм соли на 30 кг купуса, гушћа памучна крпа, камен или тегла запремине 1,5 л.

Припрема: Главице купуса очишћене од површинског слоја листова опрати, зарезати крстић на корену и ређати их у буре. Неколико главица купуса пресећи на четвртине и половине и њих угурати између целих главица како би се заглавиле, односно чврсто стајале.

Налити воду два прста изнад купуса. Ставити преко купуса дрвени или пластични притискач. Преко притискача ставити камен или теглу пуну воде. Раширити крпу и на њу ставити потребну количину соли, увити је и ставити поред камена. Со ће се полако отапати и падати до дна, тако да није потребно претакање расола.

Затворити буре и повремено контролисати количину воде неколико дана. Доливати воду по потреби, да главице купуса не буду ван воде. Притом испирати камен, а уколико се користи тегла, обавезно је опрати споља.