Посне БАКЛАВА РОЛНИЦЕ са орасима и гризом звезда су сваке трпезе - Богат фил се топи у устима, а хрскава кора осваја на први залогај
Баклаве су један од омиљених колача на Балкану, а ове у ролницама обавезно морате пробати
Посне баклава ролнице са орасима и гризом су незаобилазни специјалитет сваке славске трпезе и прави избор за све љубитеље слаткиша који желе уживати у богатом укусу, али у верзији која је потпуно посна. Ове баклава ролне са орасима и гризом не само да су укусне, већ и савршено балансирају хрскаву кору, богат фил и слаткоћу која се топи у устима. Иако су једноставне за припрему, оне у сваком залогају доносе богатство укуса које осваја на први залогај.
Оно што ову посну баклаву чини посебном је комбинација гриза и ораха који стварају диван, сочан фил, док корица постаје хрскава и савршено упија све ароме. Ова посна верзија баклаве идеална је за све славске и празничне прилике, када желите да припремите нешто што је истовремено традиционално, а опет у складу са посним обичајима. Без обзира да ли сте већ искусни у припреми посних колача или тек почињете, ове баклава ролне су одличан избор јер је рецепт једноставан, а резултат – савршен.
Не само да су ови слаткиши укусан завршетак оброка, већ ће и одушевити све госте својом специфичном лепотом и богатством укуса. Посне баклава ролнице са орасима и гризом звезда су сваке славе, идеалан начин да се на столу нађе и нешто што је истовремено традиција и права слатка посластица!
Потребно је:
- коре за питу 14 комада
ораси 300 г
шећер у праху 4 кашике
ванилин шећер 2 кесице
пшенични гриз 4 кашике
уље 100 мл
вода 100 мл
За премазивање:
- посни маргарин 150 г
уље 3 кашике
За сируп:
вода 500 мл
шећер 350 г
лимун 1 комад
Припрема:
У чинију ставити млевене орахе, додати шећер у праху, ванилин шећер, гриз и измешати. Затим додати уље и млаку воду и измешати како би се сви састојци сјединили.
Маргарин исецкати, ставити у шерпу, отопити и оставити да се охлади, па додати уље и измешати. Узети једну кору и премазати је мешавином маргарина и уља. Ставити другу кору те и њу премазати мешавином маргарина и уља. Низ један крај распоредити 2 кашике надева од ораха и лагано уролати.
Поступак поновити и са осталим састојцима добијајући тако укупно 7 тањих ролата. Плех премазати мешавином маргарина и уља, поређати ролате, па их исећи на ролнице и премазати мешавином маргарина и уља. Пећи у добро загрејаној рерни на 180 степени 25 минута.
Готове ролнице извадити из рерне и оставити да се добро охладе.
За сируп:
У шерпицу улити воду, додати шећер и добро опран и на колутове сечен лимун. Ставити на ватру и кувати 25 минута(да буде добро укуван сируп, лепљив, да не буде воден). Охлађене ролнице прелити врелим сирупом. Оставити да се добро охладе и да ролнице лепо упију сируп (најбоље је оствити их да преноће). Ролнице сервирати и послужити.