Рецепт Емине Јаховић за СПЕЦИЈАЛИТЕТ ОД ХЛЕБА који једе и на дијети - Брзи и здрави брускети готови за 10 минута
Ако мислите да не можете уживати у укусном сендвичу док сте на дијети – размислите поново! Овај италијански специјалитет који обожава и Емина Јаховић прави се без шећера, пун је поврћа, песта и здравих масти, а сваки залогај мирише на лето у Тоскани!
Летњи дани траже лагану, укусну и брзо припремљену храну – а управо такав је овај брускети-панини рецепт који не гоји, а засити. Са комбинацијом маслиновог уља, песта, печеног поврћа и топљеног сира на свежем хлебу – бићеш затечена колико је добар! Припрема траје свега неколико минута, а резултат је здрав оброк пун укуса, без гриже савести.
Идеални су за доручак, лагани ручак на тераси или вечеру уз чашу вина – а бонус је што изгледају као из ресторана.
Састојци:
- 1/4 шоље (50 мл) маслиновог уља
- 2 кашике (30 мл) балсамико сирћета
- 3/4 кашичице соли
- 3/4 кашичице бибера
- 4 чена белог лука, млевена
- 1 тиквица, сечена на кришке дебљине 1 цм
- 1 црвена паприка, исечена на траке
- 1/2 црвеног лука, у колутовима
- 1/4 шоље песта (босиљак, артичока или парадајз)
- 8 кришки италијанског хлеба (focaccia, ciabatta…)
- 1/4 шоље укисељених љутих папричица (по жељи)
- 1 шоља (250 мл) ренданог сира (mozzarella, проволоне или асиаго)
Припрема:
У посуди помешајте маслиново уље, балсамико сирће, со, бибер и млевени бели лук.
Прелијте исецкано поврће овом маринадом и оставите 15 минута.
Пеците маринирано поврће на грил тигању или рерни док не омекша и добије благу златну боју.
Премажите сваку кришку хлеба пестом, додајте гриловано поврће, љуте папричице и сир.
Спојите по две кришке да формирате сендвич, па их у grill тостеру или рерни загрејте док се сир не отопи.
Савет бонус:
- Можете додати и листове руколе, маслине или чак танко сечену ћуретину ако желите протеинскију верзију.
- Ове панине можете припремити и унапред – идеалне су за пикник, путовање или брзински здрав оброк на послу.