Рецепт за БРЕСКВИЦЕ, омиљени колач из детињства - Сочне су и ароматичне, миришу на џем од кајсије и рум, и топе се у устима
Бресквице су преслатки старински колачићи, који маме најпре изгледом а онда и укусом.
Бресквице су колач који нас враћа у детињство, са својим неодољивим мирисима и укуси који подсећају на топле породичне тренутке. Сочне, ароматичне и са прелепим џемом од кајсије, ове посластице постале су омиљени десерт на свим слављима и окупљањима.
Њихова мекоћа и богатство укуса, употпуњена нотама рума, чине их савршеним избором за све љубитеље слаткиша који желе уживати у једноставном, али заиста укусном колачу.
За тесто:
3 јаја
200 г шећера
200 мл уља
200 мл млека
8 кашика оштрог брашна
1 кашичица сода бикарбоне
650-700 г оштрог брашна
За надев:
500 г џема од кајсија
100 мл рума
издубљене мрвице
Још:
2 x 85 мл воде
црвена и жута прехрамбена боја
арома јагоде (по жељи)
кристал шећер за ваљање
Тесто
Ставите у посуду јаја и шећер па жицом добро измешајте, постепено додавајући уље, млеко и 8 кашика брашна помешаних са сода бикарбоном. Ову смесу оставите у фрижидеру 2 сата.
Потом додајте још брашна и руком замесите глатко тесто. Ако се јако лепи, додајте још пар капи уља. Тесто треба бити лагано и не прегусто да бресквице не би биле тврде, зато постепено додајте брашно а колико ће требати, зависиће од величине јаја.
Од смесе откидајте мале хрпице теста тежине око 10 г и обликујте куглице величине трешње. Сваку куглицу добро изваљајте длановима да би биле скроз глатке, иначе могу пуцати приликом печења. Куглице слажите на велики плех од рерне обложен папиром за печење и пеците у загрејаној рерни на 160 степени тако да остану светле, неких 15-18 минута.
Печене куглице још топле издубите оштрим ножићем са доње стране, пазећи да се не оштети горња површина и да не попуцају.
Остатке теста убаците у посебну посуду и самељите у мрвице.
Надев
Мрвице помешајте са џемом и румом. Напуните надевом кесицу којој отсечете врх и пуните издубљене куглице, па лепите по две заједно. Можете их пунити и кашичицом ако вам је лакше. Вишак надева обришите са стране и ставите у фрижидер да се мало стегну.
Украшавање
Улијте по 85 мл воде у две посудице, па у једну додајте жуту боју а у другу црвену и по жељи арому јагоде. У трећу посудицу сипајте кристал шећер.
Сваку бресквицу провуците најпре кроз жуту боју по средини, а онда крајеве умочите у црвену боју. Слажите их на папирни убрус да се мало оцеде од вишка воде. Направите тако неких 10-ак бресквица па их уваљајте у кристал шећер. Понављајте поступак са свим бресквицама.
Бресквице оставите до следећег дана да омекшају и да се мало осуше, покривене папирном салветом. Потом их чувајте затворене у кутији. Што дуже стоје, све су боље.